Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка науке на Међународној Конференцији Енгелберг Диалогуес 2018: „Унлимитед Мигратион?“ у Енгелбергу, Швајцарска

Објављено: 18.10.2018. 20:31 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke 

Као један од главних говорника-панелиста, министарка науке Црне Горе, др Сања Дамјановић, учествовала је на Међународној Конференцији Енгелберг Диалогуес 2018: „Унлимитед Мигратион?“ која се одржава у Енгелбергу, Швајцарска.

Министарка Дамјановић је овом приликом представила активности на успостављању будућег регионалног центра изврсности - Међународног научног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ), истичући да је одлив талената, карактеристичан за овај Регион јос од 90тих година, један посебан вид миграције на чије ће ублажавање и спечавање утицати управо овај пројекат.

Она је такодје нагласила да ће овај регионални центар изврсности окупити истраживаче, научнике, инжењере, медицинске докторе и привреднике широм региона и повезати их са европским и свјетским центрима из ове области.

Поред министарке Дамјановић, Конференцији су присуствовали реномирани међународни експерти из разних сфера науке и политике, представници међународне академске заједнице, представници пословног сектора као и доносиоци одлука на разним нивоима одлучивања. С тога се очекује да ће Конференција обезбиједити платформу за размјену мишљења и сагледавање даљег тока међународних праваца у дијелу миграција, са различитих аспеката.

Академија Енгелберг у оквиру Енгелберг Дијалога 2018 организује низ догађаја: Јесењу Академији, Радионицу као и Форум а закључци са свих сегмената Дијалога даће јединствени допринос дебати о мигрантским кретањима у Европи. Како се на овој Конференцији питање миграција поставља из различитих углова, а имајући у виду чињеницу да је регион Југоисточне Европе, коме припада и Црна Гора, такође погођен мигрантском кризом, представљање Иницијативе за оснивање Међународног института за одрживе технологије Југоисточне Европе представља сагледавање питања будућности Региона са позиције науке и истраживања у домену малигних болести, односно њиховог третмана најсавременијим приступом, путем протона и тешких јона. Овим би се унаприједило здравље становништва Региона а научна истраживања у овоме домену дала би значајан допринос и компоненти здравља становништва које је у току мигрантске кризе нашло смјештај на подручју Региона.


МИНИСТАРСТВО НАУКЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?