Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Интерпол: Реализоване двије екстрадиције

Објављено: 19.10.2018. 20:45 Аутор: УП
Службеници Управе полиције МУП-а – НЦБ Интерпол Подгорица су реализовали двије екстрадиције - једног лица из Мађарске у Црну Гору а другог из наше државе у Украјину.

Наиме, службеници НЦБ Интерпол Подгорица су у садејству са службенцима Посебне јединице полиције реализовали екстадицију из Мађарске у Црну Гору лица Гордан Поповић (34) из Никшића. Ово лице се потраживало по међународној потјерници НЦБ Интерпол Подгорица ради издржавања казне затвора у трајању од шест мјесеци због кривичног дјела тешка крађа.

Такође, службеници НЦБ Интерпол Подгорица су реализовали екстрадицију из Црне Горе у Украјину И.М. (50) из Кијева, држављанку Украјине, која се потраживала по међународној потејрници НЦБ Интерпол Кијев ради обезбјеђења њеног присуства у кривичном поступку који се води против овог лица због постојања основане сумње да је починила кривично дјело стварање криминалне организације, кривично дјело отуђење, проневјера или промјена имовине путем злоупотребе службене дужности те кривично дјело превара као и кривично дјело легализација/прање новчаних средстава.

И.М. је, како се сумња, та кривична дјела починила на начин што је током 2013. и 2014. године, у саизвршилаштву са другим лицима, а поступајући по инструкцијама вођа криминалне организације, учествовала и укључивала друга лица из административних, организационих и руководећих функција различтитих фирми, како би члановима криминалне организације пружила могућност да користе та предузећа ради прикривања незаконитих активности. Ове криминалне активности су спровођене првенствено са циљем придобијања добити од продаје природног гаса да би се касније безготовинска средства, која су добијена од ове продаје, претворила у неконтролисану готовину, кроз извршење непостојећих послова који су се односили на пружање посредничких и агенцијских услуга. Сумња се да су чланови ове организоване криминалне групе, током 2014. и 2015. године, одржавали фиктивне аукције и тако осигуравали продају природног гаса, при чему је намјерно умањена стварна вриједност продатог природног гаса у великим количинама. Ова лица су, како се сумња, од 2013. до 2016. године, овако стечена новчана средства кроз, скуп контролисаних фиктивних пословних субјеката, претворили у готовину коју су подијелили између себе.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?