Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана манифестација „Дани пљеваљског сира“: Квалитетан и препознатљив производ на прави начин валоризовати на тржишту

Објављено: 19.10.2018. 21:17 Аутор: мпрр

MPRRMPRR

„Дани пљеваљског сира“ - манифестација која се традиционално, већ седамнаесту годину, одржава у Пљевљима, и овај пут је показала сав труд и умијеће вриједних домаћица и домаћина са овог подручја, у производњи традиционалних и аутохтоних мљечних производа, препознатљивих и ван граница Црне Горе.

  Мнифестација која има такмичарски, едукативни и продајни карактер, организована је под покровитељством Министарства пољопривреде и руралног развоја, у организацији Секретаријата за привреду општине Пљевља  и НВО „Пљеваљски сир“. Са својим производима представило се око 100 произвођача из Пљеваља, као и из региона.

Начелница Дирекције за политику квалитета у Министарству пољопривреде и руралног развоја Мериса Чекић истакла је да и овогодишња манифестација потврђује да су Пљевља град сира, који наставља да његује и унапређује традицију у овој производњи. Према ријечима Чекић, пљеваљски произвођачи сира показали су да добро разумију важност квалитета као кључног елемента за успјех на тржишту, као и да су свјесни важности прилагођавања тржишним захтјевима и изазовима кроз заштиту аутентичности свог производа, укључивањем у регистровану шему квалитета. На том путу, како је додала, Министарство и НВО “Пљеваљски сир” постигли су значајан искорак – заштиту назива овог производа ознаком поријекла, као највећим степеном заштите.

MPRRMPRR

Заштита производа је веома значајан корак јер на тај начин произвођачи додају вриједност свом производу и омогућавају бољи пласман на тржишту”, казала је Чекић.

Да би остварили пуну валоризацију “Пљеваљског сира” на тржишту, како је истакла Чекић, није довољно само заштити назив производа, већ је потребно наставити рад у циљу потврде и коришћења заштићене ознаке на тржишту. “На пола смо пута. У наредном периоду треба убрзано да радимо на испуњавању постављених стандарда у производњи пљеваљског сира, и процесу  самоконтроле, како би се на тржишту нашао јасно означен и јединствен производ”, казала је Чекић.

Отварајући манифестацију, предсједник Општине Пљевља Мирко Ђачић истакао је да је производња сира и мљечних производа важан ресурс општине и потенцијал, заснован на квалитету, за даљи развој пољопривреде и руралних подручја, с обзиром на податак да се од око 4.000 домаћинстава, 70 одсто бави сточарством и производњом млијека и мљечних производа. Податак који указује на важност тог ресурса за локалну економију је и процјена да су, како је казао Ђачић, годишњи приходи од производње и пласмана пљеваљског сира на нивоу 8 милиона еура.

Ђачић је нагласио важност развоја пољопривреде на подручју Пљеваља, као највећег могућег ресурса за даљи развој предузетништва, отварање нових радних мјеста и локалне економије. У том циљу, како је казао, Министарство пољопривреде и руралног развоја и Општина Пљевља само током прошле године уложили су више од 2 милиона еура у развој пољопривреде и руралних подручја пљеваљске општине. Ђачић је истакао да ће се значајна улагања са нивоа државе и локалне самоуправе у овај сектор, развој пољопривредних газдинстава и побољшање услова живота на селу наставити и ове и наредних година.

У такмичарском дијелу манифестације додијељене су награде за најбоље у категоријама: стари сир, стари кајмак, млади кајмак, овчији сир и специјалне врсте сира.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?