Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нурковић на конференцији у Дубровнику истакао значај Медитеранског коридора

Објављено: 23.10.2018. 15:23 Аутор: МСП

Министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић предводи делегацију која је узела учешће на Европској конференцији о путевима у Дубровнику, коју организују Међународна федерација путева и Хрватске цесте д.о.о. а главна тема овогодишњег скупа су Коридори за заједнички просперитет и одрживу мобилност. Циљ скупа је заједничко рјешавање регионалних изазова везаних за мобилност и отварање дискусије о кључним мјерама у области јавних политика, инвестиција и планирања којима се може унаприједити повезаност региона.

Конференцију је отворио министар мора, саобраћаја и инфраструктуре Републике Хрватске, г Олег Бутковић који је истакао значај регионалне сарадње и размјене искустава за развој пуног потенцијала и кохезије у регион Западног Балкана. Он се такође осврнуо и на актуелне пројекте и активности у сектору саобраћаја у Републици Хрватској с посебним фокусом на главне транспортне коридоре.

Министар Нурковић је учествовао на уводном панелу на тему Достигнућа и планови ресора Владе Републике Хрватске током којег је разговарао са својим колегам министром Олегом Бутковићем и министром Томиславом Ћорићем. Министар Нурковић је овом приликом истакао напредак који је Црна Гора постигла по питању свеобухватних реформи и привредног раста с циљем бољег повезивања региона кључним коридорима. Он је подвукао значај Медитеранског коридора и Блиски исток-Источни Медитеран коридора који су дио индикативног проширења европских коридора на регион Западног Балкана. Када је ријеч о повезаности Црне Горе са Републиком Хрватском, од кључног значаја је Медитерански коридор, тј. Јадранско-јонска саобраћајница дуж црногорског приморја. Овај коридор директно повезује Републику Хрватску, Републику Албанију и једним дијелом Босну и Херцеговину са Црном Гором. Министар је напоменуо да је Црна Гора за потребе овог пројекта добила грант за припрему техничке и студијске документације у износу око 7 милиона еура, док је за ко-финансирање изградње дијела обилазнице Будве, на овом коридору, ове године на Самиту предсједника Влада Западно-балканске шесторке одобрен грант у износу око 40 милиона еура.

Осврћући се на чињеницу да је кинеска компанија Цхина Роад анд Бридге Цорпоратион (ЦРБЦ) извођач радова на Пељешком мосту, министар Нурковић је понудио размјену искустава и знања са колегама из Републике Хрватске с обзиром на то да иста компанија изводи радове на приоритетној дионици Смоковац-Увач-Матешево аутопута Бар-Бољаре, која је дуга 41 км а почела да се реализује 11. маја 2015. године. Изградња дионице се финансира уз подршку кредитне линије кинеске ЕXИМ банке. На крају излагања министар Нурковић је истакао активности које се предузимају на пољу реконструкције жељезничке пруге у Црној Гори и искористио је прилику и да подвуче посвећеност Црне Горе политичкој и економској сарадњи у свим областима.

Министар Нурковић се прије конференције и билатерално састао с министром мора, саобраћаја и инфраструктуре Р. Хрватске, г Олегом Бутковићем. Два министра су изразила задовољство досадашњом сарадњом ресорних Министарстава и размијенила искуства у областима инфраструктуре, поморства, жељезнице и ваздушног саобраћаја.

Везано за област инфраструктуре, министар Нурковић је подијелио са својим колегом то да је Црна Гора у оквиру 20-те рунде Западно-балканског инвестиционог оквира (WБИФ) аплицирала за средства од 2.5 милиона еура, за израду пројектне документације (Идејног пројекта и Елабората о процјени утицаја на животну средину и друштво) за под-дионицу обилазнице око Херцег Новог, која се налази на траси брзе саобраћајнице дуж црногорског приморја. Одлука о додјели средстава се очекује у децембру 2018. године на 20-том WБИФ Управном одбору, који се одржава у Луксембургу. На иницијативу министра Нурковића, двије стране су договориле формирање Комисије на нивоу ресорних Министарстава која би радила на усклађивању контактне тачке брзе саобраћајнице између двије државе.

Министри су разговарали и о унапређењу сарадње у области жељезничког саобраћаја, гдје су размијенили искуства везана најбоље моделе вођења инвестиција у овом сектору с посебним фокусом на средства која долазе из фондова Европске уније.

У области поморског саобраћаја, министри су разговарали о могућностима унапређења сарадње у области поморства и размјене знања и искустава на овом пољу. Заједно су одлучили да размотре могућности поспјешивања сарадње на пољу сигурности пловидбе и заштите мора и успостављања сарадње у спрјечавању прекограничног загађења мора. Поред овога, министри су разговарали о размјени искустава која се односе на унапређење законодавства и усклађивање с ЕУ прописима и праксама на пољу пружања лучких услуга, а посебно пилотаже, реморкаже итд. Министар Бутковић је у овом смислу Министарству саобраћаја и поморства Црне Горе ставио на располагање знање којим располаже сектор саобраћаја у Р. Хрватској.

Поред министра Нурковића у Делегацији су и државна секретарка гђа Ангелина Живковић, као и самостална савјетница Билсана Бибић. Државна секретарка гђа Живковић другог дана конференције учествује на панелу Регионална сарадња – изазови и достигнућа.


 

Министарство саобраћаја и поморства

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?