Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У правцу успостављања пуне сарадње усмјерене ка афирмацији равноправног друштва

Објављено: 23.10.2018. 18:00 Аутор: Министарство за људска и мањинска права
MMPНа састанку са представницима мањинских савјета и других мањинских националних заједница министар Мехмед Зенка констатовао је потврђену опредијељеност Министарства за људска и мањинска права као и институционалних механизама за заштиту и унапријеђење мањинских права у правцу успостављања пуне сарадње усмјерене ка афирмацији равноправног грађанског друштва.

Овом приликом, министар Зенка је истакао напредак Црне Горе у процесу приступних преговора за чланство у Европској унији у области унапријеђења и заштите права мањинских народа и других мањинских националних заједница. Према његовим ријечима, то је још један показатељ одговорне и отворене владине политике према мањинама у Црној Гори.

Представници мањинских савјета и других мањинских националних заједница изнијели су своје сугестије у одређеним областима од интереса гдје, како су навели, постоји простор за унапријеђење постојеће сарадње. Њихови коментари у том дијелу примарно се односе на функционисање Фонда за мањине, односно временске рокове који су прекорачени када је ријеч о расписивању конкурса за расподјелу средстава за текућу годину.

Саговорници су се сагласили да удруженим напорима ојачају постојећу сарадњу дјеловањем у правцу испуњавања предвиђених обавеза. Министар Зенка мишљења је да простора за даље унапријеђење има, али и задовољан спремношћу свих да траже заједничка рјешења умјесто да налажења разлога за незадовољство.

Предсједник Бошњачког вијећа Црне Горе Мирсад Џуџевић, у улози домаћина састанка, захвалио је свима на посвјећености заједничком циљу и додао да је врло захвалан због иницијативе министра Зенке да се ови састанци чешће организују и не само у Подгорици. На предлог господина Џуџевића да се први наредни састанак одржи у Рожајама, исти је и уприличен у просторијама Бошњачког вијећа Црне Горе.
Џуџевић је изнио предлог да се размотри статус савјета мањинских народа и других мањинских националних заједница, будући да њихово актуелно рјешење не дефинише најпрецизније њихову функцију. Остали учесници састанка поздравили су његову сугестију, те је договорено да се у најскорије вријеме пошаље заједнички допис према релевантним институцијама у чијој је надлежности ово питање.

Домаћин наредног састанка биће Српски национални савјет.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?