Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Заједнички пројекти Црне Горе и Италије за јачи одговор на безбједносне изазове

Објављено: 23.10.2018. 19:10 Аутор: МУП
Црна Гора и Италија остварују квалитетну сарадњу у области полицијских послова, а заједнички ИПА пројекти који се у континуитету спроводе додатно унапређују капацитете полиција за борбу против организованог и свих облика тешког криминала, поручено је са данашњег састанка црногорске делегације коју су предводили министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић и директор Управе полиције Веселин Вељовић и делегације Републике Италије коју су чинили амбасадор Лука Зелиоли и лидер регионалног пројекта „Борба против тешког криминала на Западном БалкануЂенаро Каполуонго са сарадницима.

MUPСаговорници су изразили задовољство досадашњом динамиком сарадње и исказали очекивање да ће се кроз даље активности додатно унаприједити систем размјене информација и ојачати капацитети у предистражним активностима које спроводи полиција прије подношења пријаве тужилаштву, а кроз обуке и размјену искустава повећати кадровска ефикасност за вођење истрага нарочито у областима попут међународне трговине наркотицима, кријумчарења оружја и стварања криминалних организација, те миграција и трговине људима.

Састанак је био прилика не само да се сагледају досадашњи резултати и ниво сарадње, већ и размотре нове иницијативе у циљу јаче регионале сарадње. С тим у вези, саговорници су изразили подршку пројекту „Сеа Гате“, како би земље Јадрана заједнички пружиле ефикасан превентивни и репресивни одговор на криминалне активности које се догађају у морским водама.

Приликом сусрета потврђена је и спремност за што скорију реализацију Меморандума о разумијевању у области миграција, којим је предвиђена и донација патролних чамаца црногорској полицији од стране италијанских колега.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?