Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење за јавност поводом штајка притвореника

Објављено: 22.10.2018. 06:00 Аутор: Министарство правде

Дана 22.10.2018. године један број притвореника који су смјештени у организационој јединици Истражни затвор Подгорица ступили су у штрајк глађу како би изразили незадовољство условима здравствене заштите, остваривањем права на шетњу и смјештајем притвореника В. У.

С тим у вези, обавјештавамо јавност о следећем:

Здравствена заштита притвореним лицима у Заводу за извршење кривичних санкција је доступна 24 часа дневно. Кад здравствена служба у Заводу није у могућности да пружи адекватну здравствену заштиту притвореним лицима иста се остварује у оквиру јавног здравственог система и то Клиничком центру односно специјалним болницима о чему се обавјештава предсједник суда који врши надзор над притвореним лицем.

Кад је у питању остваривање права на шетњу притвореника Завод за извршење кривичних санкција ће свим притвореним лицима обезбиједити шетњу на отвореном простору у дијелу намијењеном за шетњу, најмање два часа дневно, што ће се обезбиједити продужавањем временског периода у којем се реализују шетње притвореника у овој организационој јединици Завода, а водећи рачуна о безбједносним и другим условима које треба узети у обзир приликом реализације шетње који су били одлучујући за скраћење времена за шетњу.

Када је у питању смјештај притвореника В. У. што је приоритетни захтјев притвореника који су ступили у штрајк, за истаћи је да се, сходно одредбама Законика о кривичном поступку и Правилника о ближем начину извршавања притвора, сва притворена лица у Истражном затвору смјештају у једнокреветне и вишекреветне просторије, па и притворено лице В.У., које је под тим условима и смјештено у вишекреветну просторију у којој је смјештено још једно лице.

На крају обавјештавамо јавност да је, прије ступања у штрајк притвореника, у вентилацини отвор једне од соба у којој су смјештена притворена лица подметнут пожар. У односу на тај инцидент се предузимају све радње и мјере у циљу утврђивања одговорности виновника овог догађаја. 

Све надлежне службе Завода за извршење кривичних санкција према наведеној ситуацији однијеће се професионално и приоритетно пратити здравствено стање притвореника који учествују у штајку.      

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?