Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Радионице за фармере на тему унапређења квалитета млијека сјутра у Беранама и Бијелом Пољу

Објављено: 23.10.2018. 17:09 Аутор: МПРР

Након Жабљака и Улциња, обука фармера на тему унапређења квалитета сировог млијека које производе на својим фармама биће настављена едукативним радионицама у Беранама и Бијелом Пољу.

Представници Одјељења за савјетодавне послове у сточарству Министарства пољопривреде на радионици ће говорити о потребним хигијенским критеријумима и поступцима приликом муже и чувања млијека које фармери предају мљекарама или га сами прерађују, а све у циљу подизања свијести о важности унапређења квалитета сировог млијека које производе.

Радионице ће бити одржане у сриједу, 24. октобра, у Беранама у општинској сали, са почетком у 10,00х, а у Бијелом Пољу, такође у Сали Општине, са почетком у 12,30х.

Хигијенски квалитет млијека односе се на број бактерија и број соматских ћелија у млијеку. Број бакретија је показатељ хигијене на фарми, хигијене приликом муже, и начина чувања сировог млијека до тренутка откупа, док су соматске ћелије показатељ здравственог стања музног грла. Квалитет по овом питању може се остварити само уз стриктно поштовање основних хигијенских услова при мужи, спровођењем муже на прописан начин и правилних поступака са млијеком након муже.

Програм обуке реализује се у оквиру Националног програма за унапређење квалитета сировог млијека, који има за циљ унапређење квалитета сировог млијека у Црној Гори и производњу млијека према ЕУ критеријумима.

Позивамо све произвођаче млијека да присуствују овом догађају како би даље унаприједили квалитет свог производа.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?