Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Награда за Црну Гору на Свјетском Инвестиционом Форуму

Објављено: 25.10.2018. 00:45 Аутор: Министарство финансија
Ministarstvo finansija

Црна Гора је данас у Женеви награђена за допринос повећању транспарентности и поједностављењу  административних процедура, у оквиру одржавања Свјетског Инвестиционог Форума.

Награда је успостављена 2015. године и додјељује се једном годишње са циљем да се укаже признање земљама које активно раде на повећању транспарентности административних процедура и поједностављењу процедура у вези са регистрацијом пословања.

Награду је у име Министарства финансија примила Бојана Бошковић, генерална директорица Директората за финансијски систем и унапријеђење пословног амбијента.

Министарство финансија Црне Горе и Конференција Уједињених нација за трговину и развој (УНЦТАД), у оквиру пројекта “Оснаживање конкуретности и иновативности Црне Горе кроз политике одрживог економског раста”, развили су еРегулатионс Монтенегро портал, у оквиру ког су мапиране унапријед дефинисане административне процедуре актуелне у Црној Гори.

Портал еРегулатионс представља методологију прикупљања и презентације података путем посебно дизајниране интернет платформе, која има за циљ да повећа транспарентност административних процедура у земљама у којима се примјењује.

Портал еРегулатионс Монтенегро, у априлу 2018. године, презентован на Глобалном конгресу предузетништва у Истанбулу, у оквиру панела “Боља и бржа регистрација бизниса”, након чега је препознат од стране Глобалне мреже предузетништа (ГЕН) и рангиран од стране Глобалног портала за регистрацију бизниса (Глобал Ентерприсе Регистратион Портал – ГЕР.цо), гдје је остварио максималне оцјене по свим критеријумима.

Управо то је био разлог да Црној Гори додијели награда за допринос повећању транспарентности и поједностављењу  административних процедура.

Министарство финансија исказује посебну захвалност УНЦТАД Бусинесс Фацилитатион Програму и њиховој значајној контрибуцији код успостављања еРегулатионс платформе, као и локалној експертској и професионалној помоћи, коју су обезбиједили.  Захваљујемо се и представницима УН система у Црној Гори са којима смо учествовали у реализацији ове активности. 

Министарство финансија нарочито захваљује Пореској управи, Главном граду, Управи за некретнине и ЦЕДИС-у, који су уцештвовали у пројекту и омогућили да се админситративне процедуре које спроводе учине транспарентним.

Министарство финансија са задовољством истиче да је бизнис заједница у Црној Гори већ препознала предности еРегулатионс платформе, те да ће ова информативна платформа у сарадњи са Привредном комором Црне Горе, у будућности бити унапријеђена и проширена са новим информацијама о различитим административним поступцима у Црној Гори. На овакав начин је обезбијеђена дугорочна одрживост резултата пројектне подршке УНЦТАД-а.

ПР СЛУЖБА 
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?