Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Генерални директор Петрушић на конференцији: Здравствени туризам - Пут у подизање конкурентности туристичког производа

Објављено: 24.10.2018. 22:18 Аутор: Министарство науке
Генерални директор Директората за научноистраживачку дјелатност Министарства науке, др Дарко Петрушић учестовао је на дводневној, 7. Међународној конференцији под називом: ЗДРАВСТВЕНИ ТУРИЗАМ – Пут у подизање конкурентности туристичког производа, која је одржана 22. и 23. октобра 2018. године, у хотелу Сплендид у Будва, у организацији Медицал СПА Асоцијација Црне Горе у сарадњи са Кластером здравственог туризма Црне Горе и Министарством одрживог развоја и туризма Црне Горе.

Генерални директор Петрушић био је панелиста у оквиру двије сесије и то: »Здравствени туризам као стратешка грана туристичког развоја – улога локалне и државне администрације у организацији и промоцији« и »Одрживи и здравствени туризам као дио процеса предузетничког откривања (ЕДП) ''С3 - Паметна специјализација: иновације, предузетништво и конкурентност«.

У оквиру прве сесије, он је посебно истакао значај развоја здравственог туризма за Црну Гору као и важност валоризације постојећих природних ресурса и стварање кадровске основе из ове области. На другом панелу презентовао је досадашње резултате на изради Стратегије паметне специјализације као кровне националне стратегије која има за циљ јда повећа конкурентност економије земље и региона, концентришући ресурсе знања и повезујући их с ограниченим бројем приоритета. Такође, значајан циљ стратегије овога типа је да се максимално искористе компаративне предности земаље кроз подстицање истраживања и иновација и на тај начин допринесе расту и укупном напретку.

Конференција Здравствени туризам - Пут у подизање конкурентности туристичког производа имала је за циљ да отвори тематику нове здравствене инфраструктуре Црне Горе као незаобилазног предуслова за перципирање Црне Горе као “здравствено сигурне” дестинације али и као атрактивне дестинације здравственог туризма на карти Европе и свијета.

Конференција је окупила угледне домаће и иностране стручњаке, оперативце и консултанте из подручја медицине и туризма, представнике хотелијерске и wеллнесс индустрије, који су заједнички покушали да одговорити на кључна питања о фазама развоја здравственог туризма у Црној Гори и региону.
Драгоцјено искуство домаћих предавача и гостију из иностранства учесници су имали прилику чути кроз индвидиуална излагања и панел дискусије тематски подијељене у три основне цјелине - љечилишни туризам, медицински туризам и медицински wеллнесс. Скуп је, као и ранијих година, понудио дијалог, дискусију и рјешења за изазове везане за инвестиције у здравственом туризму, дајући јединствену платформу за размјену искустава о главним учесницима заслужним за раст овог тржишта.


МИНИСТАРСТВО НАУКЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?