Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић на конференцији ПКЦГ: Црна Гора је обавила велики посао у интеграционом процесу, ући ћемо у ЕУ прије 2025. или баш 2025.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću



Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Душко Марковић оцијенио је данас да је Црна Гора досадашњим процесом европске интеграције одрадила најтежи дио посла, да затварање преговарачких поглавља представља лакши дио интеграционог процеса и да ће наша земља свакако ући у Европску унију прије 2025. или управо 2025. године.

„У протеклих тридесет година европска перспектива Западног Балкана никада није била извјеснија и Балкан никада није био у бољој позицији. То не значи да нијесмо изложени ризицима. Нестабилности долазе као резултат различитих процеса на глобалној сцени. Веома брзо нарастање протекционизма и популистичких идеја, али и онога штп имамо на економском плану – тензије између великих економија као што су Кина, САД па и сама ЕУ. У оквиру тога Балкан спроводи своју европску агенду и земље појединачно, а Црна Гора и Србија су најдаље одмакле на том путу. Питање је да ли смо успјешни? Имамо озбиљан и велики резултат јер ово није технички процес. Отварање поглавља је суштински процес промјена у земљи и друштву у сваком смислу. Дакле радећи на отварању поглавља ми радимо на промјенама у друштву које нас воде бољој перспективи. Црна Гора не трчи трку са роком свог учлањења. Ми мислимо да је требало брже, али то не зависи од нас. Ми овај процес посматрамо као прилику да узмемо у посјед европске вриједности. Наша европска перспектива није циљ ради чланства у ЕУ него ради наших европских вриједности. Што се рокова тиче за нас ће процес затварања поглавља бити лакши од првог. Бићемо у Европској унији прије 2025. а можда баш 2025. године“ – рекао је предсједник Марковић на почетку панела „Економска и европска перспектива Балкана“ на којем је наступио заједно са премијером Републике Косово Рамушом Харадинајем и потпредсједницима влада Републике Србије Расимом Љајићем и Републике Македоније Кочом Ангјушевим. Панел је водио новинар аустријске државне телевизиј ОРФ Кристијан Вершуц, одличан познавалац нашег региона.

Неке владе региона уводе баријере

Одговарајући на питање модератора шта су препреке бржем и квалитетнијем напретку региона Западног Балкана предсједник Марковић је рекао да највећу препреку представљају управо државе региона и то конкретно поједине владе односно премијери јер се понашају супротно преузетим обавеза ма.

„Берлински процес је почео као дипломатска иницијатива. Данас у садржају и духу има углавном економска питања. ... Кроз Берлински процес смо дошло до важног документа – Акционог плана који треба да обезбиједи имплеметнацију повезивнаја. Потписали смо га у Трсту – ми премијери шет земаља. Да будем потпуно отворен овдје међу пријателима и колегама: Нијесмо одговорили тој обавези до краја. Морамо да промијенимо начин понашања у Региону, морамо кад преузмемо обавезу да је и испунимо. То треба да буде наш стандард. На то не треба нико од наших партнера да нас подјећа. А нијесу све Владе посматрале процес на исти начин. Ми имамо из те агенде повезивања и Акционог плана тачне задатке превазилажејна економских баријера и административних ограничења. А онда у јеку тих наших активности, а да не говорим о потребама наших економија, ми се понашамо различито: неке земље уводе таксе на увоз пољопривривредних проиозвода. Црна Гора и на овом примјеру показује пуну одговорност и мислим да смо зенмља која је до детаља испунила обавезе из агенде повезивања односно Акционог плана“ – рекао је премијер.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Марковић је оцијенио да су све државе региона из Берлинског процеса већ до сада оствариле одређене користи при чему је Црна Гора, иако најмања економија, повукла највише новца. Предсједник Владе Црне Горе је одговор на ово питање завршио оцјеном да је на Баликану најважнија стабилност. „Морамо очувати постојећи ниво стабилности да би економија добила на прилици“ – рекао је премијер Марковић посебно истакавши да дигитална економија пружа нашем региону огромне шансе да брже превазилазимо тешкоће и надокнађујемо заосталост за развијеним дијелом Европе. „Дигитална економија је економска будућнсоти која ће нам дати брзе резултате и издићи нас из нивоа просјечности“ – рекао је предсједник Марковић.

Сања Дамјановић презентирала пројекат Института

На конференцији је министарка науке Сања Дамјановић презентирала пројекат Међународног института за одрживе технологије.

Предсједник Марковић је подсјетио да је идеју већ подржала највећа научна институција у Европи – ЦЕРН, и оцијенио да је ријеч о пројекту који би могао допринијети даљем научном напретку региона и посебно задржавању младих образованих људи.

Конференцију „Балкан и Европска унија - петогодишњи циклус Берлинског процеса“, коју организује Привредна комора Црне Горе (ПКЦГ) отворили су предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, савезни канцелар Аустрије Себастијан Курц и предсједник ПКЦГ Властимир Голубовић.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?