Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Државни секретар Пејановић: Медији да буду савезник државе у борби против радикализације, насилног екстремизма и тероризма

Објављено: 25.10.2018. 20:14 Аутор: МУП
Црна Гора активно ради на креирању модела сарадње са медијима, свјесна улоге коју имају у сузбијању радикализације, насилног екстремизма и тероризма, поручио је државни секретар Драган Пејановић отварајући Регионалну радионицу за новинаре из земаља Западног Балкана о извјештавању о темама које се односе на тероризам и насилни екстремизам, која се данас одржава у Будви.

Извјештавање о темама које се односе на радикализацију, насилни екстремизам и тероризам је врло комлексно питање, узимајући у обзир чињеницу да терористичка пропаганда управо има за циљ да медије који информишу јавно мњење о овим темама искористи за ширење страха и несигурности, привлачење и охрабривање присталица, симпатизера и активиста, навео је Пејановић, додајући да управо од медијске спознаје опасности зависи да ли ће бити алатка за ширење идеја негативних по друштво или ће бити савезник државе у борби против ових појава.

Државни секретар Пејановић је истакао да је, након распада ИСИЛ-а, актуелан “онлине џихад” и пласирање тзв. меких онлине мјера, без визуелно насилног садржаја, као и преношење индиректних информација, које се у први мах не чине као негативне, те је у том смислу неопходно ојачати међусобну комуникацију и сарадњу како би се дао адекватан одговор медија на ове садржаје.

Одговорност медија је велика, они морају разумјети овај феномен, бирати ријечи и представити ствари онаквим какве јесу”, саопштио је државни секретар Пејановић. Такође је истакао да медији морају водити рачуна о сензационализму, квалификовању одређених дјела која нијесу као таква потврђена, а посебну пажњу је потребно посветити јавним наступима одговорних особа које одређеним изјавама могу допринијети да извјештавања оду у погрешном правцу.

Црна Гора ће и даље, кроз активности Националног међуресорског оперативног тима за имплементацију Акционог плана за спровођење Стратегије за сузбијање насилног екстремизма, радити на изналажењу најбољих начина сарадње са медијском заједницом, како би превентивно дјеловали и спријечили ширење ових пријетњи, које за посљедицу могу имати велики број жртава, урушавање демократских вриједности, људских права и стабилности друштва, закључио је државни секретар.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?