Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Подршка локалних политика у области побољшања квалитета живота вулнерабилних група у нашем друштву

Објављено: 24.10.2018. 20:56 Аутор: ПР служба

mmpПотписивањем Меморандума о разумијевању у борби против дискриминације рањивих друштвених група, јединице локалне самоуправе Рожаје, Андријевица и Гусиње придружиле су се групи црногорских општина које ће активније радити на унапријеђењу положаја и квалитета живота вулнерабилних група у нашем друштву.

Министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка констатовао је поменутом приликом да је неопходна сарадња градских управа и Министарства mmpу спровођењу националних политика на локалном нивоу.

Циљ потписаног Споразума јесте обезбјеђивање поштовања права сваког лица без обзира на било које лично својство, родни идентитет и било коју другу посебност, забрану дискриминације, као и промовисање једнакости.

Национална ЛГБТИ политика права остварује значајне резултате, до краја године у плану је усвајање Закона о животном партнерству лица истог пола, те новог стратешког документа за наредни петогодишњи период за унапријеђење квалитета живота ЛГБТИ особа у Црној Гори.

 Доношењем закпоменутог Закона, рекао је министар, Црна Гора ће бити једина држава у региону која је у процесу приступања Европској унији која је правно омогућила истополним заједницама да се региструју.

Меморандумом су дефинисани облици даље сарадње у реализацији активности на унапређењу положаја и заштите ЛГБТ популације кроз међусобне консултације, размјену информација и предузимање других заједничких мјера и активности ради успостављања толерантног окружења према ЛГБТ особама у локалној заједници.

Када је ријеч о демократском капацитету степена толеранције нашег друштва по питању рањивих група, констатовано је да Црна Гора у значајној мјери поштује и уважава различитости у свом друштву.

На састанцима које министар Зенка одржао са предсједником Општине Рожаје Ејупом Нурковићем, те предсједником општине Андријевица Срђаном Машовићем и предсједницом општине Гусиње Анелом Чекић, оцијењено је како је и у даљем периоду неопходно наставити  рад на унапријеђењу поштовања и заштите људских права и слобода свих наших грађана једнако. Црна Гора је показала у претходном периоду озбиљност и одлучност у испуњавању обавеза у процесу приступања, а поштовање темељних људских права свих њених грађана је један од њених приоритета.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?