Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бројне могућности за црногорска предузећа кроз ЕУ фондове

Објављено: 26.10.2018. 18:51 Аутор: КЕИ
Црногорска предузећа данас више него икад имају прилику да унапређују своје пословање, посебно кроз могућности коришћења претприступних фондова Европске уније, што је од пресудног значаја за јачање привредне структуре, поручио је главни преговарач Александар Дрљевић на конференцији „Балкан и Европска унија - петогодишњи циклус Берлинског процеса“, која је одржана у Будви.

Говорећи у оквиру панела „2014-2018 Западни Балкан и Европска унија – перспективе“, Дрљевић је нагласио да приступни преговори, иако захтјеван и дуготрајан процес, представљају најбољи механизам за изградњу недостајућих капацитета државе, усвајање европских стандарда и свеукупан развој по угледу на модерне европске државе, подсјећајући да је бољи квалитет живота црногорских грађана циљ таквих активности.

KEI

„Осим политичких реформи, које представљају окосницу новог приступа како у приступном периоду Црне Горе, тако и других држава Западног Балкана, вриједно радимо и на испуњавању економских критеријума за чланство. Реформе у области економије доприносе јачању привредног сектора, унапрјеђују пословни амбијент и припремају нас да, кад уђемо у ЕУ, равноправно учествујемо на тржишту од преко 500 милиона потрошача, без царина и других увозних ограничења, гдје су укинуте баријере слободном кретању роба, услуга, радне снаге и капитала“, рекао је главни преговарач.

Како је навео, црногорска администрација, захваљујући реализацији разних програма подршке, у сарадњи са сусједима и ЕУ, у континуитету ради на развоју висококвалитетне инфраструктуре у областима саобраћаја и енергетике, с циљем обезбјеђења адекватне трговинске и економске повезаности региона. Посебно је издвојио програме ЕУ, попут Цосме и Хоризон 2020, чији је циљ подстицање конкурентности малих и средњих предузећа и остваривање кључних циљева ЕУ у вези са истраживањем, технолошким развојем и иновацијама.

„Осим тога, градимо од Црне Горе атрактивну дестинацију за улагања која ће привући најеминентније инвеститоре, а као потврда да је Црна Гора безбједна дестинација за инвестирање су наш стабилан пута ка ЕУ и чланство у НАТО“.

„Вјерујем да је успјех једне државе Западног Балкана успјех свих нас. Принцип регате који подразумијева принцип индивидуалних заслуга сваке земље није ништа друго до додатни стимуланс да наставимо са започетим послом и да истрајемо на путу европске интеграције“, поручио је Дрљевић.

KEI

Замјеница главног преговарача – национална ИПА координаторка Ивана Глишевић - Ђуровић је истакла да је Црна Гора веома успјешна у привлачењу средстава из ЕУ фондова, што показују подаци из финансијске перспективе 2007-2013, у оквиру које је искоришћено 96% од располозивих 235 милиона еура. Поручила је да је Црна Гора, у оквиру нове финансијске перспективе 2014-2020, већ испрограмирала 197 милиона еура, од 270,5 милиона, што потврђује да су институције озбиљно приступиле планирању финансијске подршке ЕУ. С тим у вези, она је указала на важност снажења административних капацитета, посебно у смислу задржавања кадрова у Ипа структурама и црногорској администрацији.

Глишевић – Ђуровић је, такође, указала на значај Берлинског процеса за спровођење реформи на путу према ЕУ.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?