Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић у Бакуу: Међукултурни, међуетнички и међувјерски склад битно обиљежје традиције Црне Горе

Објављено: 26.10.2018. 19:32 Аутор: МКУ

Делегација Црне Горе предвођена министром културе Александром Богдановићем и министром просвјете Дамиром Шеховићем учествује на 6. Међународном хуманитарном форуму у Бакуу.

Форум који је отворио предсједник Републике Азербејџан Илхам Алијев почео је јуче, 25.октобра и трајаће два дана. Овогодишња тема “Обликовање новог свијета и нове хуманости: креативност и хуманитарни развој”, прилика је за учеснике из цијелог свијета да кроз дискусију покушају да одговоре на неке од главних изазова данашњице.

Током учешћа на Форуму министар Богдановић је говорио на панелу “Политика мултикултурализма као фактор стабилности у друштву”.

Министар је у свом обраћању истакао: “Свака озбиљнија историјска анализа периода током којих је владао мир на просторима изразите етничке и конфесионалне разноликост, показује колико су суживот различитих култура и њихово прожимање доприносили напретку таквих области. Нажалост, историја нам показује да су ти периоди складног суживота често нарушавани претјераним амбицијама разних система моћи, који су побуђивањем анимозитета међу различитим етницитетима стварали услове за своје неријетко деструктивне планове. И данас су у многим дјеловима свијета поремећени некада складни етнички односи, а посљедице тога у немалом броју случајева осјећају се на много ширем простору од самих жаришта. То је још једна потврда оне тезе по којој етничка и конфесионална нестабилност на ужем локалитету, готово увијек изазива регионалну, а нерјетко и контитенталну нестабилност, што нам показује садашње стање на европском континенту. Оно што посебно забрињава, јесте опсег тих посљедица, које директно продукују озбиљне политичке кризе, какав је идеолошки заокрет удесно, чије се екстремније манифестације данас јављаљу у многим дјеловима свијета.“

„Црна Гора, иако држава сведених демографских и економских ресурса, представља друштво из чијих се историјских искустава и савременог односа према етничкој и вјерској различитости, могу узети бројни примјери међукултурног склада, што је и те како утицало да овај дио Балкана, без обзира на своју етничку и вјерску шароликост, избјегне све оне деструктивне посљедице које су настале у постјугословенском периоду,“ додао је Министар.
„Оно што је можда најважније, а тиче се стабилности мултикултуралног модела у Црној Гори, јесте међуетнички и међувјерски склад који представља битно обиљежје традиције овог простора, на ком се вјековима одвијао суживот различитости, а о чему свједоче многи примјери како из сфере вискоке културе тако и из онога што чини културу живљења, као што су обичаји и навике. Управо у том простору приватности остварена је веома битне интеракција, која представља можда најчвршћу спону у једном мултикултуралном друштву,“ закључено је у обраћању министра Богдановића.

Међународни хуманитарни форум у Бакуу основали су 2010. године предсједници Републике Азербејџан и Руске Федерације, као глобални догађај који окупља представнике политичке, културне и научне заједнице из цијелог свијета. Његова тема је увијек фокусирана на глобалне промјене и изазове савремене политике, културе, науке, образовања.

Форум је прилика за размјену искустава, подстицање међународне сарадње, веће информисаности у погледу технологије, културе, образовања, иновација у економији и науци.

Током боравка у Бакуу министри Богдановић и Шеховић срели су се са почасним конзулом Црне Горе у Азербејџану Вугаром Алијевим.

Pokrenite
Фото галерија

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?