Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

МЈУ: Без претходне провјере, своје податке не остављати олако на друштвеним мрежама

Објављено: 27.10.2018. 20:30 Аутор: МЈУ
Поводом учесталих превара на интернету и друштвеним мрежама, појаве великог лажних страница на друштвеним мрежама познатих трговачких ланаца, банака  и других познатих компанија с лажним наградним играма, Министарство јавне управе апелује на грађане да без претходне провјере, своје податке не остављају олако на страницама на друштвеним мрежама.  

Овом приликом скрећемо пажњу грађанима да не насједају на објаве на друштвеним мрежама о добитку на наградним играма и сличним облицима лаке зараде новца, као и да што боље заштите своје профиле. Сви који учествују у оваквим наградним играма постану ‘добитници’, након чега власници лажних страница траже да грађани пошаљу своје слике, слику личне карте, те оставе податке о својој адреси и броју телефона.

Уколико нисте сигурни да ли се ради о стварној наградној игри или о превари, најбоље је да посјетите званичне сајтове фирми, као и да исте контактирате путем званичних телефона.

Када корисници ипак пошаљу личне податке нападачима, штета је већ учињена, стога сматрамо да је важно да се грађани информишу  по питању безбједног коришћења интернета. На  сајту хттп://www.цирт.ме/библиотека/документи постоје Смјернице за безбједност и заштиту информација у сајбер простору.

Уколико грађани буду предмет кривичног дјела преваре, савјет је да то пријаве Управи полиције.

Грађани морају бити упознати да се овакви и слични видови превара путем интернета користе се за прикупљање личних података помоћу којих нападачи краду идентитет корисника, који се касније може искористити за разне малверзације укључујући и крађу новца преко интернета.
 
МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?