Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пејановић: Црна Гора кроз координиране активности наставља да доприноси сузбијању недозвољеног посједовања, трговине и злоупотребе лаког и малокалибарског наоружања

Објављено: 29.10.2018. 19:26 Аутор: МУП
Црна Гора ће наставити да учествује у регионалним пројектима који имају за циљ рјешавање проблема недозвољеног посједовања, трговине, трансформације или реактивације оружја, и у том смислу, посебно цијени подршку коју јој у континуитету пружа Организација за европску безбједност и сарадњу, поручио је државни секретар у МУП-у Драган Пејановић, отварајући Регионалну радионицу о Водичу најбољих пракси у деактивацији лаког и малокалибарског наоружања.

Државни секретар Пејановић је истакао да Црна Гора има добар нормативни оквир у овој области, а у претходном периоду је дала значајан допринос кроз испуњавање обавеза проистеклих из међународних докумената који третирају ову проблематику, посебно истакавши нову Директиву о ватреном оружју која отежава илегалну набавку ватреног оружја и доприноси бољем праћењу ватреног оружја у легалном посједу.

Указао је на значај интензивирања сарадње са националним стручњацима у овој области, у правцу усвајања стандарда који ће допринијети смањењу могућности да оружје у легалном посједу дође у руке криминалцима и терористима. Државни секретар Пејановић је додао да је потребно наставити са пооштравањем правила за деактивацију или онеспособљавање ватреног оружја, како би се осигурало његово трајно онеспособљавање.

Шефица Мисије ОЕБС-а у Црној Гори, Марис Давије, похвалила је досадашње напоре које Црна Гора предузима на плану сузбијања недозвољеног посједовања, трговине и деактивације лаког и малокалибарског наоружања и муниције и истакла да ће Организација за европску безбједност и сарадњу наставити да подржава све активности које имају за циљ јачање безбједности грађана и цјелокупне заједнице.

Заједнички је исказано очекивање да ће данашња радионица, кроз дискусију и размјену искустава и најбољих пракси допринијети бољем разумијевању питања деактивације оружја, нарочито у контексту повезаности са пријетњама од тероризма и организованог криминала.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?