Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора значајно напредовала у области интелектуалне својине

Објављено: 29.10.2018. 20:31 Аутор: КЕИ
Црна Гора је, уз подршку Европске комисије, значајно унаприједила стање у области права интелектуалне својине, како у погледу усклађености са правном тековином ЕУ, тако и у дијелу успостављања одговарајућег система за његово спровођење, саопштио је замјеник главног преговарача Марко Мрдак отварајући састанак ескпертске мисије за поглавље 7- Право интелектуалне својине.

“Након отварања 7. поглавља, у марту 2014. године, наш рад је фокусиран на испуњавање четири завршна мјерила. Усвојили смо и изменили све неопходне законе уз сагласност Европске комисије и успоставили координативна тијела која осигуравају дјелотворну сарадњу између институција које се баве правом интелектуалне својина. Увјерен сам да ће извјештај експертске мисије препознати резултате постигнуте у овој области и да ц́емо ускоро бити у могуц́ности да привремено затворимо ово поглавље”, поручио је Мрдак.

Он је истакао да право интелектуалне својине није само обавеза из процеса европске интеграције него одговорност државе да заштити креативне капацитете својих грађана. С тим у вези је подсјетио да је Црна Гора била једна од првих земаља у свијету која је законски дефинисала право интелектуалне својине потписивањем Паришке конвенције о индустријској својини (1883) и Бернске конвенције о књижевним и умјетничким дјелима.

KEI

Генерална директорица за унутрашње тржиште и конкуренцију у Министарству економије и преговарач за 7. поглавље, Биљана Јакић је истакла да је Црна Гора свјесна значаја интелектуалне својине у савременим друштвима и тежи достизању стандарда који у овој области важе у земљама Европске уније. Нагласила је да су законодавни и институционални оквир у овој области заокружени и подсјетила да је Министарство економије с циљем ефикасног спровођења прописа, почетком 2017, формирало Координациони тим за спровођење права интелектуалне својине. Како је навела, задаци Координационог тима су унапређење и јачање сарадње између органа и служби надлежних за заштиту и спровођење права интелектуалне својине у Црној Гори, координација активности усмјерених на спрјечавање и сузбијење вршења повреда права интелектуалне својине и праћење и анализа активности надлежних органа у вези са питањимаинтелектуалне својине и предлагање мјера усмјерених на побољшање ефиксаности њиховог рада.

Директорица Завода за интелектуалну својину и шефица Радне групе за 7. поглавље, Валентина Радуловић Шћепановић је представила рад Радне групе и активности на испуњавању четири завршна мјерила с циљем затварања овог поглавља.

Истакла је да је, током претходног периода, направљен значајан напредак, како у законодавном и институционалном дијелу, тако и у јачању административних капацитета, подизањем нивоа професионалне стручности, знања и вјештина представника органа државне управе, судства и тужилаштва који су укључени у спровођење права интелектуалне својине. Она је рекла да су заједничке активности Завода за интелектуалну својину и Управе царина резултирале подизањем нивоа свијести о штетности и негативним утицајима кривотворења и пиратерије, као и о важности заштите права интелектуалне својине.

„У циљу што ефикасније заштите права интелектуалне својине у Црној Гори, основана је Радна група за организовање и спровођење заједничких акција усмјерених на спрјечавање и сузбијање вршења повреда права интелектуалне својине. Радну групу чине представници Завода за интелектуалну својину, Управе царина, Тржишне инспекције и Управе полиције“, поручила је Радуловић- Шћепановић.

Она је исказала очекивање да ће ово поглавље ускоро бити затворено чиме се неће смањити интересовање за даље унапређење интелектуалне својине Црне Горе.

Експертска мисија Европске комисије, боравиће у Црној Гори од 29. октобра до 1. новембра са циљем утврђивања испуњености мјерила за затварање преговора у поглављу 7. Право интелектуалне својине. Акценат експертске мисије биће усмерен на спровођење права интелектуалне својине, као и административне капацитете надлежних институција. С тим у вези, експерти ЕУ ће одржати читав низ састанака са представницима Министарства економије, Завода за интелектуалну својину, Управе царина, Управе полиције, Управе за инспекцијске послове, Привредног суда Црне Горе и Државног тужилаштва. Такође, експерти Европске комисије одржаће састанке и са представницима заинтересованих страна, као што су Привредна комора Црне Горе и организација за колективно остваривање ауторског и сродних права. На основу резултата одржаних састанака и презентованих чињеница, Европска комисија ће донијети закључак о нивоу спремности Црне Горе за привремено затварање преговора у овом поглављу.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?