Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић у Парламенту одговарао на посланичка питања: Компромиса нема, још снажније против криминала

Објављено: 26.10.2018. 21:00 Аутор: МУП
Безбједносна ситуација у Црној Гори је стабилна и резултат је преданог рада органа који чине безбједносно обавјештајни сектор, казао је министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић одговарајући на посланичка питања у црногорском Парламенту.

„Тачно је да је у претходном периоду било догађаја и случајева који су нарушавали ту слику, али су нас управо те ситуације подстицале да се још енергичније супротставимо сваком облику угрожавања безбједности грађана“, истакао је министар.

Он је навео да је прошле и ове године откривен значајан број дилерских мрежа, заплијењено седам тона опојних дрога и процесуирано 40 особа означених као организатори или чланови организованих криминалних група. Министар је такође истакао да је дошло и до смањења кривичних дјела из области општег криминалитета, те да је у првих девет мјесеци расвијетљено 72 процента кривичних дјела и 61 кривично дјело из претходног периода, нагласивши да су МУП и Управа полиције у овим активностима имали и подршку грађана, који су помагали у откривању скровишта криминалаца и заштити јавног реда и мира, што је и један од разлога зашто је даље јачање повјерења и сарадње са грађанима један од приоритета у раду Министарства унутрашњих послова.

“Ово је, дакле, потврда да се криминалцима не исплати чињење кривичних дјела на подручју једне државе и сакривање на територији друге, јер ћемо предузимати све што је у нашој надлежности на њиховом лоцирању и хапшењу, гдје год се налазили. Све ове активности спроведене су уз пуну посвећеност, пожртвованост и професионалан рад службеника који су у одређеном тренутку покривали најодговорније функције у полицији. Ново руководство, са новим кадровским рјешењима, је наставило још јаче и још ефикасније да се супротставља свим облицима криминала“, казао је министар Нухоџић додајући да ће МУП и Управа полиције у овој борби бити истрајни и да ће заједно са другим надлежним органима уложити максималне напоре да сви криминалци буду иза решетака.

„Компромиса нема. Идемо до краја – да приведемо правди све оне који су организатори или извршиоци кривичних дјела”, поручио је министар.

У остварењу овог циља нарочита пажња биће посвећена развоју и унапређењу кадрова, кроз стручне обуке и савршавања, а нарочито младих људи.

НУЛТА ТОЛЕРАНЦИЈА ПРЕМА СВАКОЈ ВРСТИ НАСИЉА

Skupština Crne GoreМинистар Нухоџић је рекао да је вршњачко насиље проблем са којим се сви заједно морамо борити, тежећи изградњи друштва које ће имати нулту толеранцију на насиље сваке врсте, па и ове, јер ћемо само тако имати здраво и безбједно окружење за нашу дјецу.

„У протеклих девет мјесеци 2018. године, полиција је евидентирала 51 случај вршњачког насиља у којем је 71 малољетник напао 56 вршњака“
, казао је министар и подсјетио на континуирано спровођење активности на превенцији и на кампање у овој области, али и додао да се без обзира на све до сада учињено мора још више заједнички радити на превенцији насиља.

„Једна од тих је пројекат Министарство унутрашњих послова ће реализовати са Министарством просвјете, а ријеч је о едукацији дјеце у вртићима и школама о вршњачком насиљу, заштити од дрога и алкохола, опасности на друштвним мрежама, Такође, планирамо да са Удружењем Родитељи потпишемо Меморандум о сарадњи, којим ће се дати допринос сузбијању вршњачког насиља у школама“
, навео је министар, изразивши увјерење да ће ови пројекти дати резултате у годинама које су пред нама, да ћемо имати тренд пада вршњачког насиља.

„Оно што је важно јесте да радимо заједно, да удружимо снаге. Свако од нас мора да буде дио рјешења, како би се на вријеме могло реаговати и превенирати свако агресивно понашање, прије него дође до нежељених посљедица по нашу дјецу“
, поручио је министар Нухоџић.


МОДЕРНИЗАЦИЈА ГРАНИЧНИХ ПРЕЛАЗА У СКЛАДУ СА ЕУ СТАНДАРДИМА

Министарство унутрашњих послова ће наставити да улаже све расположиве административне и финансијске капацитете како би се достигли стандарди изграђености граничних прелаза, техничке опремљености и обучености Граничне полиције, поручио је министар Нухоџић одговорајући на посланичко питање.

„У овом тренутку, наш приоритетни задатак је да обезбиједимо функционалност и мобилност на постојећим граничним прелазима, да створимо услове којима ће бити олакшан промет робе и путника, у правцу валоризације ресурса и бољег живота грађана
“, казао је министар и оцијенио да постоји простор за даљу модернизацију граничних прелаза и бољу техничку опремљеност.

Министар је подсјетио да су у овој години реализоване значајне активности, сходно преузетим обавезама из Стратегије за интегрисано управљање границом и Шенгенског акционог плана, попут припреме пројектне документације за реконструкцију и изградњу граничних прелаза Ранче, Шћепан Поље и Враћеновићи и отварања реконструисаног граничног прелаза Божај – Хани и Хотит, финансираног од стране Европске уније.

„Кроз механизам директне буџетске подршке у износу од око 4 милиона еура, имплементирана је савремена технологија којом се убрзавају процедуре вршења граничних провјера, али и значајно побољшава безбједност државне границе“
, казао је министар наводећи између осталог да је за ту сврху извршена набавка компјутера са приступом полицијским базама података, читача путних докумената, сетова за провјеру докумената и друге специјалистичке опреме, те инсталиран видео надзор и камере за очитавање регистарских таблица.

Ове и друге активности предузимају се у циљу усклађивања са европским системом надзора спољних граница (ЕУРОСУР), што је, уједно, и мјера из Акционог плана за преговарачко поглавље 24, објаснио је министар Нухоџић. Он је казао да ће се у сусрет наредној туристичкој сезони, на најпрометнијим граничним прелазима инсталирати додатна опрема и додатне контролне кабине на саобраћајним тракама, а у наредном периоду, како је навео министар, планира се и отварање нових граничних прелаза.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?