Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Директори црногорске и италијанске полиције договорили конкретну сарадњу у борби против ОКГ

Објављено: 30.10.2018. 15:45 Аутор: УП
Директор Управе полиције Веселин Вељовић и Шеф Националне полиције Републике Италије Франко Габријели састали су се јуче у Бриндизију и разговарали о јачању и интензивирању сарадње полиција Црне Горе и Италије, са фокусом на спровођење заједничких акција у борби против организованог криминала, брзој размјени оперативних информација о међународно траженим лицима из организованих криминалних група и рјешавању савремених безбједносних изазова.

Један од актуелних изазова је и ефикасно управљање питањем илегалних миграција, те су стога директори Вељовић и Габријели данас потписали „Меморандум о разумијевању о јачању сарадње у областима управљању границом и миграцијама, борби против незаконитих миграција и кријумчарења миграната, посебно на мору“.

Дугогодишња успјешна сарадње полиција Црне Горе и Италије је на изузетном нивоу и одвија се на принципу дневне комуникације. Два директора су оцијенила да је управо принцип те врсте координације резултирао заједничком акцијом црногорске и италијанске полиције у којој је недавно у италијанским територијалним водама заплијењено 20 тона хашиша и у којој је лишено слободе 11 лица из криминалног миљеа.

Полиција Италије пружа значајну подршку полицији Црне Горе у процесу испуњавања преговарачких обавеза из полицијске надлежности на плану европских интеграција. У циљу јачања полицијских капацитета, италијански експерти у континуитету доприносе реализацији обука, стручног усавршавања и усвајања савремених знања и вјештина црногорских полицијских службеника, на чему им је црногорска полиција захвална.

Обуке службеника црногорске полиције у Италији ће се наставити, а црногорске полицијске службенике ће ускоро у Италији обучавати колеге из Финансијске полиције (Гуардиа ди Финанза) за управљање специјализованим пловилима за приобално патролирање, будући да ће италијанска полиција донирати нашој полицији два пловила за ову сврху и обезбиједити техничку подршку и помоћ, што је и предвиђено и потписаним Меморандумом.

Директор је разговарао о спровођењу конкретних полицијских активности и са командантом Финансијске полиције Регије Пуља Витом Аугелијем.

Партнерска сарадња црногорске и италијанске полиције потврђена је и ангажовањем италијанских полицијских службеника на црногорском приморју током љетње туристичке сезоне, у циљу размјене информација и искустава као и превенцији криминалних активности.

Директори Вељовић и Габријели договорили су састанке оперативних служби криминалистичких полиција Црне Горе и Италије ради реализације конкретних заједничких активности у борби против организованог криминала међународног карактера.

Габријели је потврдио спремност Италије за успостављање ефикасније сарадње у односу на брзу размјену информација, као и планирање и спровођење заједничких истражних радњи.

Вељовић се састао и са Италијанским јавним тужиоцем за борбу против мафије и тероризма за Западни Балкан, Микелом Дел Претом, и разговарао о модалитетима унапрјеђења сарадње.

Данас Директор Вељовић са државним секретаром МУП-а и националним координатором за НАТО Драганом Пејановићем у Бриндизију учествује на регионалној Министарској конференцији у оквиру ИПА пројекта 2017 „Супротстављање тешком криминалу на Западном Балкану“.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?