Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Државни секретар Пејановић на конференцији у Бриндизију: Сарадња на очувању безбједности кључ регионалног просперитета

Објављено: 30.10.2018. 20:17 Аутор: МУП
Порука снажне подршке Републике Италије земљама Западног Балкана на путу европских интеграција послата је данас са министарске конференције, која је одржана у Бриндизију у организацији италијанског Министарства унутрашњих послова, а у оквиру регионалног пројекта ИПА 2017 „Борба против тешког криминала на Западном Балкану“.

MUPЗемље – кориснице пројекта - Албанија, Косово, Македонија, Србија, Босна и Херцеговина и Црна Гора сагласиле су се да треба даље јачати регионалну и међународну сарадњу, а посебно је указано на значај благовремене и ажурне размјене информација и даљи развој институционалних капацитета за борбу против свих облика криминала, нарочито тешког криминала.

Констатујући добру билатералну сарадњу Републике Италије са земљама Западног Балкана, као и квалитетну сарадњу кроз различите пројекте, државни секретар МУП-а Италије Стефано Кандијани изразио је увјерење да ће кроз конкретни пројекат ИПА 2017 „Борба против тешког криминала на Западном Балкану“ додатно бити унапријеђени капацитети надлежних органа у земљама Западног Балкана за вођење финансијских истрага, супротстављање илегалним миграцијама и кријумчарењу миграната, са акцентом на интензивнију размјену информација и подршку оперативном раду на актуелним полицијским предметима.

Говорећи на министарској конференцији испред Министарства унутрашњих послова, државни секретар Драган Пејановић је поручио да је борба против тешког криминала приоритет у раду Владе Црне Горе и Министарства унутрашњих послова и исказао јасну опредијељеност на јачању регионалне, али и сарадње са међународним организацијама, како би се постигли мјерљиви резултати у овој области.

У регионалном контексту, како је казао државни секретар Пејановић, Црна Гора остварује активну улогу кроз рад у оквиру међународних механизама и регионалних иницијатива, а нарочито кроз заједничке тимове за сузбијање прекограничног криминала, те заједничке патроле са сусједним државама и динамично партнерство на развоју институционалних капацитета.

MUPИзразивши увјерење да ће реализација пројекта ИПА 2017 дати конкретан допринос борби против тешког криминала, државни секретар Пејановић поручио је да је очување безбједности и јачање стабилности региона кључни заједнички циљ Црној Гори и осталим земљама Западног Балкана, а истовремено и предуслов за остваривање економског, демократског и општег друштвеног напретка. На конференцији у Бриндизију поред државног секретара Пејановића учешће је узео и директор Управе полиције Веселин Вељовић.

На маргинама данашње конференције државни секретар Пејановић сусрео се са државним секретаром МУП-а Републике Италије Стефаном Кандијанијем. Овом приликом потврђени су добри и пријатељски односи двије земље и истакнут значај заједничких пројеката који имају за циљ да пруже подршку МУП-у и Управи полиције у борби против свих облика криминала. Саговорници су констатовали да регионални пројекти попут овог ИПА пројекта значајно доприносе јачању сарадње међу полицијским службама и препознавању региона Западног Балкана као значајног партнера у борби против тешког криминала.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?