Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Западни Балкан сложио се да унаприједи истраживачку инфраструктуру

Објављено: 31.10.2018. 15:21 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Заједничка радионица на тему истраживачке инфраструктуре и уговореног истраживања, у организацији Савјета за регионалну сарадњу (РЦЦ), Генералног директората - Удруженог истраживачког центра (ЈРЦ) и пројекта ЕУ4ТЕЦХ, одржана је јуче у Сарајеву.

Циљ радионице био је размјена искустава у мапирању истраживачке инфраструктуре на Западном Балкану, представљање концепта и пракси за отворени приступ истраживачким инфраструктурама и представљање тренутног статуса уговореног истраживања у Региону.

Црна Гора је једина земља у Региону која има Мапу пута за истраживачку инфраструктуру, која је усвојена у августу 2015. године. Методологију израде Мапе пута, њен садржај и приоритете представила је Маријета Барјактаровић Ланзарди, начелница Дирекције за иновације и инфраструктуру. Од 2015. године услиједило је доста измјена на националном стратешком нивоу, отворено је више нових инструмената финансијске подршке истраживањима и иновацијама, а покренут је и један од најзначајнијих регионалних инфраструктурних пројеката – Међународни Институт за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе. На европском нивоу услиједиле су два пута измјене ЕСФРИ Мапе пута (2016. и 2018.), док је актуелна и политика отвореног приступа, као и вишегодишњи Акциони план за Регионални економски простор WБ6, гдје је у оквиру компоненте „Мобилност“ посебна пажња усмјерена на регионалну истраживачку инфраструктуру. Због наведених промјена, Црна Гора је покренула измјене Мапе пута за период 2019-2020. године.

На панелу посвећеном Трипле Хелиx моделу, генерални директор Директората за научноистраживачку дјелатност, др Дарко Петрушић, представио је пројекат првог Центра изврсности у био-информатици „БИО-ИЦТ“. Том приликом он је указао на значај центара изврсности на мапи истраживачке инфрастуктуре и представио актуелне инцијативе Црне Горе по овом питању.


Више детаља о радионици и закључке можете погледати на сљедећем линку: хттпс://www.рцц.инт/неwс/440/wестерн-балканс-агрее-то-степ-уп-тхе-wорк-он-ресеарцх-инфраструцтуре
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?