Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство просвјете уз подршку УНИЦЕФ-а и Теленора пилотира увођење дигиталне педагогије у основношколско образовање

Објављено: 31.10.2018. 19:33 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Отварањем дигиталне учионице у Основној школи "Штампар Макарије" у Подгорици почео је пионирски пројекат увођења дигиталне педагогије у црногорске школе. То значи да ће дјеца одабране лекције учити кроз видео продукцију и друге интерактивне активности које укључују употребу дигиталних медија у учионици.

Чињеница да дигитална писменост више није луксуз или опција, већ пријека потреба како одраслих тако и дјеце, навела је Министарство просвјете, Теленор и УНИЦЕФ да заједнички покрену и реализују ову пилот иницијативу.

Ученици ОШ „Штампар Макарије“ радују се компјутерско-медијској лабораторији коју ће од данас користити како би лакше савладавали обавезно градиво.

„На примјер, ако учимо лекцију из биологије о биљкама, сада ће наставници са ученицима моћи да сниме ту биљку и да осталим ученицима покажу њен развој,“ истиче представница ђачког парламента Итана Вучинић.

PR služba Ministarstva prosvjete

Њен друг из школе и из ђачког парламента, Илија Иванов, нарочито се радује могућности да поједине предмете кроз рад у дигиталној лабораторији боље разумије.

„Дигитална лабораторија ће помоћи код предмета чија се теорија учи напамет. На примјер, из физике - имају многи закони које нажалост ученици уче напамет и немају реалних примјера на које могу да их примијене, а сада можемо да снимимо неки видео запис који ћемо показати ученицима у виду симулације неког закона,“ каже Илија.

 PR služba Ministarstva prosvjete

У Министарству просвјете истичу да је циљ увођења дигиталне педагогије унапређење квалитета образовања у 21. вијеку.

„Данас постоји јаз између знања које имају дјеца и знања које имају наставници и родитељи. Заправо, врло често дјеца знају много више од својих наставника и родитеља. Управо ова ИТ лабораторија треба да допринесе да се тај јаз смањи,“ казала је генерална директорица Директората за предшколско, основно и инклузивно образовање и васпитање Аријана Николић Вучинић.

PR služba Ministarstva prosvjete

Шеф представништва УНИЦЕФ-а за Црну Гору Осама Когали сматра да “уколико наши наставници буду дигитално писменији, све ће више користити те вјештине у учионици, што ће с друге стране ојачати осјећај припадности дигиталном добу код наших ученика.“

PR služba Ministarstva prosvjete

Директорица ОШ Штампар Макарије Наташа Влаховић.каже да је поносна што је управо та школа изабрана за овај пилот пројекат.

PR služba Ministarstva prosvjete

„Дигитална педагогија је искорак за нас у новим моделима, формама и техникама, примјењивању вјештина и знања, што уједно представља наш интерес и потребу да очувамо садашњи систем и да га унаприједимо у складу са новим технологијама.“

У Теленору су поносни на овај пројекат и истичу да је неопходно да сва дјеца у Црној Гори имају могућност да стекну дигиталну писменост, у сигурном интернет окружењу.

„Интернет и дигитална лабораторија могу да вам помогну да у свом садашњем окружењу, у основној школи, стекнете знања и вјештине на један другачији, креативнији начин,“ поручила је Сандра Штајнер, генерална директорка Теленора Црне Горе.

Ова пилот иницијатива настала је као одговор на податке из истраживања УНИЦЕФ-а из 2016. које је показало да сваки пети родитељ и свако десето дијете у Црној Гори не користе интернет. Штавише, сваки други родитељ жели да у школи дјетета добије информације о томе како да му помогне да се дигитално и медијски описмени.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?