Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 96. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
       
 
Влада Црне Горе је, на данас одржаној 96. сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, у оквиру редовног извјештавања о реализацији обавеза из европске агенде, усвојила информације о плану испуњења завршних мјерила за привремено затварање преговора у поглављима: 2 – Слобода кретања радника, 4 - Слобода кретања капитала, 5 - Јавне набавке, 6 - Привредно право, 7 - Право интелектуалне својине, 10 - Информатичко друштво и медији, 15 – Енергетика, 31 - Вањска, безбједносна и одбрамбена политика. У дискусији је наглашено да, с обзиром на чињеницу да је Црна Гора ушла у захтјевнију фазу затварања поглавља, обавезе из преговарачког процеса морају бити у врху приоритета надлежних ресора, како би се испоштовали дефинисани рокови. 

Утврђен је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о граничној контроли. Доношење Закона је, превасходно, неопходно ради усаглашавања послова граничне контроле са правном тековином европског законодавства, имајући у виду да је Црна Гора један од кандидата за улазак у Европску унију, те да ће по уласку у Европску унију бити дио шенгенског простора. Предложеним одредбама унаприједиће се обављање граничне контроле, што ће допринијети и бољој безбиједности на црногорским границама, а самим тим и бољој безбједности Црне Горе уопште.

Предлог закона о допунама Закона о јавним извршитељима. Допунама Закона јавни извршитељи обавезаће се да Агенцији за спречавање корупције подносе извјештаје о приходима и имовини, у складу са законом којим се уређује спрјечавање корупције. Такође, унаприједиће се одредбе о дисциплинској одговорности, тако што ће предузимање службених радњи које је супротно закону бити прописано као тежа дисциплинска повреда, чиме ће се допринијети заштити права и интереса странака и других учесника у извршном поступку.

Влада је донијела Уредбу о стручном оспособљавању и усавршавању државних службеника и намјештеника. Стратегијом реформе јавне управе 2016-2020 у дијелу стручног оспособљавања и усавршавања државних службеника и намјештеника, указано је да је неопходно јачање система одговорности у вези са спровођењем обука, као и јачање стратешког планирања обука на нивоу органа. Уредбом се уводе јединствени стандарди за управљање људским ресурсима, који ће знатно унаприједити службенички систем, како кроз побољшање рада јединица за људске ресурсе, тако и цјелокупног рада органа.

Донијета је и Уредба о програму и начину полагања стручног испита за рад у државним органима

Влада је због неиспуњавања уговорних обавеза од стране концесионара донијела одлуке о раскиду:

- Уговора о концесији по БОТ аранжману за коришћење дијела вода са изворишта „Алипашини извори“ у Општини Плав за флаширање у комерцијалне сврхе са концесионаром „Новус Монтенегро“ д.о.о. из Гусиња.

- Уговора о концесији за коришћење дијела вода са изворишта „Јасен“ Општина Бар, за потребе флаширања, односно паковања или допремања воде у комерцијалне сврхе са концесионаром Игором Маслаковим из Круча.

- Уговора о концесији за коришћење дијела вода са изворишта „Врело“ Општина Мојковац за потребе флаширања, односно паковања или допремања воде у комерцијалне сврхе са концесионаром „Х2О Монтенегро“ д.о.о. из Мојковца.

- Уговора о преношењу права коришћења дијела карстних изданских вода са изворишта Режевића ријека, у Режевићима код Будве, за флаширање у комерцијалне сврхе са корисником Јавно предузеће „Водовод и канализација“ Будва.

Влада је размотрила и усвојила Информацију о закључивању Програма развојне сарадње између Владе Црне Горе и Владе Републике Словеније за период 2018-2019. година.. У дискусији је оцијењено да је Словенија један од најактивнијих донатора у Црној Гори и истовремено примјер усклађености развојне подршке са стратешким приоритетима земље примаоца. Током деценије развојне сарадње Република Словенија је пружила подршку Црној Гори у износу од приближно 10 милона и седамсто хиљада еура, највише у области заштите животне средине, енергетике, туризма и образовања, али и експертско-техничку помоћ у процесу европске и евроатлантске интеграције. У циљу наставка успјешне развојне сарадње двију држава, Влада је прихватила текст Програма за период 2018-2019. година.

Усвојена је Информација о закључивању Техничког аранжмана између Министарства одбране Црне Горе и Министарства одбране Републике Словеније о логистичкој подршци приликом учешћа у НАТО ојачаном присуству (еФП) у Летонији и потписивању Изјаве о преносу права коришћења уређаја везе за потребе учешћа у НАТО ојачаном присуству (еФП) у Летонији, са Предлогом техничког аранжмана и Изјавом о преносу права. Црна Гора се као пуноправна чланица НАТО обавезала да допринесе јачању система колективне одбране. У складу са Одлуком Савјета за одбрану и безбједност, а у циљу очувања стабилности на источним границама Алијансе, једно извиђачко одјељење Војске Црне Горе, величине до девет припадника, биће распоређено у борбеној групи у Републици Летонији, у оквиру извиђачког вода Оружаних снага Републике Словеније, под канадском командом. Такође, осим једног извиђачког вода, Војска Црне Горе ће у борбеној групи у Летонији распоредити и једног штабног официра.

Влада је усвојила Информацију о закључењу Уговора о хипотеци и Уговора о залозиизмеђу Црне Горе - Министарство финансија и Црногорског електропреносног система (ЦГЕС), у вези са Уговором о гаранцији са КфW банком за потребе реализације пројекта „Црногорско приморје: Развој подручја Луштице“ и прихватила текст Уговора о хипотеци и Уговора о залози. Закључивањем ових уговора биће обезбјеђени колатерали за државну гаранцију. Кредитна средства од 20 милиона еура користиће се за улагање у енергетску ефикасност објеката и инфраструктуре у систему преноса. Издавање државне гаранције за реализацију пројекта, уз обезбјеђење колатерала, предвиђено је Законом о буџету за 2018. годину.

Влада је усвојила Информацију о организацији Игара малих држава Европе 2019. године са предлогом за даљу финансијску подршку. Игре малих држава Европе су мулти спортско такмичење које се организује у оквиру Европског олимпијског покрета од 1985.године. Организација Игара 2019. године припала је Црној Гори, а за реализацију је задужен Црногорски олимпијски комитет. Истакнуто је да ће се Црна Гора први пут сусрести са организацијом овако великог мулти-спортског догађаја, који у себи носи све олимпијске вриједности, и који ће окупити око двије хиљаде учесника. Тим поводом, задужено је Министарство спорта да уплати Црногорском олимпијском комитету износ од 305.000,00 еура, као подршку за финансирање Игара.

Усвојена је Информација о накнадној (фоллоw уп) координисаној евалуацији установа високог образовања у Црној Гори, са Извјештајем који је припремила Европска асоцијација универзитета. У оквиру пројекта „Високо образовање и истраживање за иновације и конкурентност“ који реализују Министарство просвјете и Министарство науке, а који се финансира из кредита Свјетске банке, спроведена је накнадна екстерна евалуација установа високог образовања у Црној Гори. Евалуацију девет установа спровео је тим независних међународних експерата, које је ангажовала Европска асоцијација универзитета (ЕУА), у оквиру Програма за институционалну евалуацију (ИЕП). Претходна евалуција спроведена је 2013/2014. године. У складу са важећом процедуром, ЕУА-ИЕП израдио девет појединачних извјештаја за сваку установу и један сумарни извјештај о систему високог образовања у Црној Гори, са препорукама на националном и институционалном нивоу. Оцијењено је да у поређењу са 2014.годином, постоје осјетне и позитивне промјене у правном и финансијском оквиру, као и у установама, те да се све што је учињено током посљедње четири године може сматрати првим, али важним кораком у дугом процесу реформе система високог образовања.

Поводом захтјева за изузеће министрице Драгице Секулић, предсједнице Тендерске комисије у поступку давања у закуп земљишта ради изградње соларне електране на ликалитету Бриска Гора, Влада сматра да се ради о флагрантној злоупотреби института изузећа.

Захтјев који је поднијет без претходно донијете одлуке о избору понуђача, одбијен је не само као неоснован, већ и као непримјерен покушај притиска на Тендерску комисију, односно Владу.

Увјерени да иза таквог захтјева стоји намјера да се Влада онемогући у водењу економске политике и заштити националног интереса, одлучни смо да спријечимо да сила приватног капитала послужи као инструмент опструкције државе и њених институција, закључено је на сједници.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?