Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка науке Сања Дамјановић на отварању конференције "Греен Роомс": афирмација одговорне науке

Објављено: 02.11.2018. 17:00 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke


На синоћ отвореној, новој међународној научној конференцији о истраживањима у пољопривреди, под називом "Греен Роомс", министарка науке Сања Дамјановић указала је на важност мултидисциплинарног приступа и међународне сарадње ради квалитетнијег и дјелотворнијег доприноса науке пољопривреди и генерисања иновација које помажу пољопривредним произвођачима. Конференција се одржава у организацији Универзитета Црне Горе.

"Тема ове конференције је изузетно важна за Црну Гору: пољопривредна производња представља значајан удио у нашем бруто друштвеном производу што указује на огроман потенцијал за рад, сарадњу, пренос знања и иновације у овом привредном сектору. Драго ми је да ова научна конференција међу својим фокусима има подршку малим пољопривредним произвођачима да се боље прилагоде промјенама које се дешавају у екосистему, а такође и унапређење живота у сеоским подручјима, што указује на њену окренутост ка пракси и грађанима, што је одлика одговорне науке.

У циљу побољшања продуктивности у нашој пољопривредној производњи колеге из Министарства пољопривреде континуирано и вриједно раде на циљаним инвестицијама у читавом сектору, што из године у годину даје све видљивије резултате. Центар изврсности у биоинформатици који је финансирало наше министарство отворио је читав спектар области истраживања на границама више дисциплина, а такође и пројекат "Катун" који смо финансирали указао је на стање и могућности валоризације ових природних и историјских предјела. Индикативно је да је тим младих људи из Црне Горе, базирајући своја научна истраживања на пчеларству и искуству њихових дједова, направио техничко рјешење за праћење здравља пчела које је добило награду за најбољи иновативни стартап пројкат у Аустрији. Црна Гора планира у укључење у Европску свемирску агенцију чиме би се унприједио приступ сателитским подацима веома важним за мониторинг животне средине, земљишта и екосистема. Ово су само неки од примјера гдје наука даје допринос пољопривреди.

Конференција "Греен Роомс" доноси нешто на чему морамо сви заједно да снажније порадимо: повезивање с науком и иновацијама, указивање на нове прилике за бизнисе који проистичу из савремених научних и технолошких достигнућа. Оно што је такође важно у програму ове конференције јесте промовисање истраживања о трендовима изван пољопривреде, али који имају директан ефекат на ову дјелатност, као што су климатске промјене, грађевинска дјелатност и остале интервенције човјека у природи и економији. Мултидисциплинарност, међународна сарадња, различитост, поуздане су одреднице квалитетне науке, тако да ме радује да ова конференција управо има такве карактеристике" - рекла је министарка.

Министарка Дамјановић, која је почасна предсједница ове конференције, на крају је честитала организаторима који су од првог издања успјели да досегну до свих крајева планете и да привуку респектабилне научнике из различитих земаља, што ће имати ефекат на цјелокупну економску и научну свијест у нашој земљи и шире.

На конференцији која је организована под покровитељством Министарства пољопривреде, Министарства науке као и бројних других покровитеља, говорили су и ректор Универзитета Црне Горе Данило Николић, предсједник Привредне коморе Црне Горе Властимир Голубовић, предсједник организационог одбора конференције Петар Ђуришић, а конференцију је отворио потпредсједник Владе Црне Горе, Милутин Симовић.

хттп://www.греенроомс.ме/
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?