Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Гјокај: Влада Црне Горе посвећено ради на интеграцији припадника/ца ромске заједнице

Објављено: 02.11.2018. 18:22 Аутор: ПР служба

У оквиру пројекта Интеграција Рома 2020 Савета за регионалну сарадњу у сарадњи са Владом Србије и организацијом ЦАРЕ Интернатионал Балканс у Београду је одржана конференција „Економска (не)зависност Ромских жена: изазови и рани узроци“ под покровитељством Владе Србије.

Задатак поменуте конференције је задатак сваког друштва, а односи се на стварање једнаких  могућности за све, укључујући економску самосталност за жене, посебно припаднице ромске популације. Михајловић је додала да, иако статистика у Србији није похвална, кључни кораци ка овом циљу су предузети усвајањем кључних докумената, а посебно спровођењем ИПА пројеката.

О теми економског положаја Ромкиња у региону, као и о њиховој ситуацији у Црној Гори говорио је и Леон Гјокај, генерални директор Директората за унапређење и заштиту права мањинских народа и других мањинских националних заједница. Он је навео да Црна Гора има добар институционални, законодавни, оквир, и да Влада Црне Горе посвећено ради на интеграцији припадника/ца РЕ заједница, па су резултати евидентни.

Да би смо предуприједили проблем вишеструке дискриминације Ромкиња, морамо посебан акценат ставити на образовање, истакао је Гјокај. Он је изложио да Влада Црне Горе обезбјеђује стипендије за све средњошколце/ке и студенте/киње ове мањинске заједнице. Стога, данас са поносом можемо рећи, да свака особа у Црној Гори која потиче из ромске или египћанске популације, а која је имала прилику да заврши било који факултет, односно високо образовање, одмах је након завршетка факултета могла да нађе и своје запослење, те у Црној Гори за сада не постоји ни једна особа из РЕ заједнице са високим образовањем, а да није запослена. То је добар пострек, добра мотивација за сву ромску и египћанску популацију, за све ученике/це, студенте/киње који/е су у образовном процесу, како не би одустајали/е од истог”.

Током два дана више од 130 владиних службеника/ца, представника/ца организација цивилног друштва и међународних организација из региона проширења размијенили су искуства о узроцима и последицама економске (не)зависности ромских жена, мјерама за побољшање положаја Ромкиња по питању запошљавања у цијелом региону, дискутујући о питањима ромских здравствених медијатора, узроцима економске зависности, почев од раног дјетињства и младости, као што су препреке у образовању, рани бракови и трудноће, недостатак професионалне оријентације, дечији рад и просјачење, те рана социјализација дјевојчица Ромкиња, као и о вишеструкој дискриминацији на основу пола и етничког поријекла, као и о будућим корацима у циљу креирања дјелотворнијих политика запошљавања Ромкиња у приватном и јавном сектору.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?