Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Нове методе рјешавања спорова, уз мање трошкова, дијалогом и компромисом, до очувања добрих односа између странака

Објављено: 21.07.2020. 16:53 Аутор: М.Л.

Скупштина Црне Горе је донијела Закон о алтернативном рјешавању спорова, који је један од кључних услова за даљи развој алтернативних начина рјешавања спорова. 

Развојем алтернативних начина рјешавања спорова, грађанима и правним лицима се омогућава да уз судски поступак могу изабрати и друге начине за рјешавање спорова, који због брзине, једноставности и мањих трошкова могу бити прикладнији од самог судског поступка. Нови Закон о алтернативном рјешавању спорова који је донесен прошле седмице у потпуности је усклађен са достигнућима савремене европске праксе, па су тако грађанима омогућене нове методе рјешавања спорова попут ране неутралне оцјене спора.

Најзначајније новине које овај Закон доноси односе се на обавезу лица која намјеравају да покрену поступак пред судом да се претходно обрате Центру за алтернативно рјешавање спорова ради покушаја рјешавања спора медијацијом  у сљедећим врстама спорова: спорови мале вриједности, спорови ради накнаде штете из уговора о осигурању када је једна од странака друштво за осигурање и у другим споровима за које је посебним законом прописана та обавеза.

Посебно важна новина је давање својства извршне исправе поравнању које је закључено пред медијатором у спору поводом којег није покренут поступак пред судом, односно у спору у којем је судски поступак окончан повлачењем тужбе, након његовог потврђивања код надлежног суда, односно сачињавањем нотарског записника.

Поред тога, новину представља и обавеза закључења Споразума о медијацији, у случају када странке одлуче да покушају да свој спор ријеше медијацијом.

Закон уводи још један начин алтернативног рјешавања спорова – рана неутрална оцјена спора, коју ће вршити лиценцирани евалуатори спора.

Важно је истаћи и ослобађање од трошкова поступка медијације у споровима за развод брака и у другим споровима у вези са породичним односима, као и у споровима у којима је тужена Црна Гора, односно јединица локалне самоуправе, затим оснивање Центра за алтернативно рјешавање спорова који ће наставити да обавља послове досадашњег Центра за посредовање са одређеним проширеним надлежностима, а који ће, поред осталог, предузимати активности у правцу даље афирмације алтернативног рјешавања спорова и вршити друге послове предвиђене овим законом.

Како су Законом о алтернативном рјешавању спорова предвиђена рјешења која имају утицај на област коју регулише Породични закон и Закон о парничном поступку извршене су и неопходне измјене и допуне поменутих закона, ради њиховог међусобног усклађивања. 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?