Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Теен Т@лк конференција: Заједнички отклањати предрасуде о средњим стручним школама

Објављено: 05.11.2018. 21:26 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Да се морамо сви удружити у циљу разбијања предрасуда о средњим стручним школама и да без довољно школованог кадра из стручних школа нема развоја привреде ни повећања запослености, поруке су са данашње конференције Теен Т@лк коју је организовала Бизнис академија „Вијести“ у сарадњи са Министарством просвјете као програмским партнером, а уз подршку Секретаријата за рад, младе и социјално старање Главног града.

Конференцију на тему „Стручне школе и дуално образовање, гдје смо сада?“ чији су учесници били ученици завршних разреда основних школа, као и ученици средњих школа, отворили су министар просвјете др Дамир Шеховић, предсједник Привредне коморе Властимир Голубовић, предсједница Уније послодаваца Светлана Вуксановић. Присутнима се обратио велики број директора школа, послодаваца и ученика, али и министарка економије Драгица Секулић.

Министар Шеховић је рекао да се у посљедње двије године говорило пуно о стручним школама и дуалном образовању, али да су највећа препрека на том путу предрасуде.

“Министарство просвјете је иницирало и водило једну, рекао бих паметну јавну дискусију, на тему потенцијала средњих стручних школа и ученика који те школе заврше. За двије године постигли смо импресиван пораст интересовања за стручна занимања, након пуних десетак година започели са квалитетном примјеном дуалног облика образовања, заинтересовали квалитетне послодавце за младе који се усмјеравају на стручне школе.

Ипак, кад покушам да сумирам шта је оно што нам је био најљући непријатељ у јачању повјерења у стручно образовање, онда без дилеме увијек долазим до једног закључка: предрасуде.

PR služba Ministarstva prosvjete

Наиме, из некадашњих несигурности транзиционе државе, црпили смо увјерења да су стручне школе нижег ранга од гимназија, јер гиманзије обезбјеђују широко образовање и већину својих ученика предиспонирају за факултете, а потом често и оно што бисмо назвали сигурним, државним послом.

И да ту дилему ријешимо на почетку: нити је тачно да се након средњих стручних школа не може на факултет, нити се оне односе искључиво на занате, нити из њих излазе ученици који немају ширу слику о свијету који их окружује. То не само да није тачно, него није ни коректно према сјаним младим људима који су понос средњих стручних школа”, поручио је министар.

Предсједница Уније послодаваца Светлана Вуксановић позвала је родитеље да са својом дјецом обиђу средње стручне школе и распитају се о програмима које нуде.

„Замолићу их да се при одлуци о избору школе не воде својим личним жељама и не падају у замке могућих предрасуда или трендова, већ да отворено разговарају, саслушају и препознају способности и интересовања своје дјеце. Са друге стране, ученике ћу подсјетити да се пријатељство из основне школе може сачувати и током средње, зато нема потребе жртвовати личне жеље и уписати школу коју уписује најбољи друг или другарица, посебно ако у њој не препознају перспективу за посао и могућност за напредовање.

PR Služba

Она је са учесницима подијелила запажање да компаније више воле да улажу у ученике који у њима похађају праксу, односно стичу потребне стручне квалификације, радне навике, осјећај за тимски рад и детаљно су упознати са процесом рада, него да на тржишту траже раднике које тек треба да обучавају.
Предсједник Привредне коморе Властимир Голубовић истакао је да да дуални систем образовање мора бити централни стуб европског стручног образовања и да је потребна његова даља промоција и развој.

“Подстицања ученика да се уписују на образовне програме које је тржиште рада препознало као дефицитарне, у школској 2017/2018. години подијељено је 119 стипендија, од чега је средства за 15 стипендија обезбиједила Привредна комора. У овој школској години Министарство просвјете планира да додијели 300 стипендија за дефицитарне квалификације, при чему ће средства за 30 стипендија обезбиједити Привредна комора”, нагласио је Голубовић.

У оквиру конференције, поред многобројних панелиста, министарка економије Драгица Секулић, која је и сама похађала средњу стручну школу, својим личним примјером, охрабрила је ученике пред којима стоји избор средње школе.

Конференција је организована у склопу Европске недјеље вјештина стечених у стручном образовању, иницијативе Европске комисије која има за циљ промоцију стручног образовања.

ПР служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?