Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Новинарско перо о родној равноправности

Објављено: 05.11.2018. 18:02 Аутор: Министарство за људска и мањинска права
Укидање свих облика дискриминације жена и дјевојчица не само да је основно људско право, него има вишеструки ефекат на друга подручја развоја. Учешће жена у политичком одлучивању на централном и локалном нивоу, представља изузетно важан аспект и предуслов за успостављање родне равноправности”, поручила је Биљана Пејовић, начелница Одјељења за послова родне равноправности.

Она је истакла да је, у претходне три године, урађено много тога у прилог томе да родна равноправност постане један од приоритета цијелог друштва и данас се о истој све чешће говори. Будући да је оснаживање жена и промовисање родне равноправности од суштинског значаја за брже постизање одрживог развоја, Министарство за људска и мањинска права је у сарадњи са Главним градом организовало данас семинар „Новинарско перо о родној равноправности".

Замјеница градоначелника др Слађана Вујачић говорила је о патријархалном друштву као што је и наше, у којем су жене често у лошијем положају и разне всте предрасуда односе се најчешће на жене што доводи до дискриминација и, нажалост, још увијек присутног насиља над женама. Према њеним ријечима, жене су направиле велике кораке како би се приближиле равноправности са мушкарцима, те да је на том путу учињено много тога – жене су добиле право гласа, укључиле се у економску, пословну сферу живота, поитичку, у науку, истакле се у јавном животу.

На семинару је било говора о разумијевање важности увођења родне равноправности у процесе новинарског извјештавања и медије у најширем смислу, о родним улогама, родно осјетљивом језику у медијима, феномену родно заснованог насиља. Медији могу освијетлити и разбити стереотипе, али и утицати на њихово опстајање, па је разумијевање родних елемената и начин на који се они презентују, од кључне важности за промјену свијести и превазилажење стереотипа и предрасуда. Зато је неопходно препознавање тренутног стања у Црној Гори по питању родне равноправности и женских права, препознавање механизама за постизање родне равноправности у Црној Гори, и улоге новинара и новинарки у том процесу.

Министарство за људска и мањинска права
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?