Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представници Министарства науке на ТАИЕX радионици о паметној специјализацији

Објављено: 07.11.2018. 05:39 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

Представници Министарства науке учествују на ТАИЕX радионици о паметној специјализацији, која се одржава од 6. до 8. новембра 2018. године, у Бриселу.

Данас је представљен рад црногорског националног тима на изради Стратегије паметне специјализације, коју ће, како је најављено из Удруженог истраживачког центра (ЈРЦ) Европске комисије, Црна Гора усвојити прва од земаља региона Западног Балкана.

Подсјећамо, у оквиру С3 пилот пројекта који ЈРЦ спроводи од јануара 2017. године, Црна Гора се у јулу прошле године придружила групи земаља (Србија, Молдавија, Украјина) и до сада добила смјернице и подршку ЈРЦ-а за мапирање економског, научног и иновационог потенцијала и спровођење процеса предузетничког откривања. На основу резултата ова два процеса, припремљен је нацрт стратешког документа са системом праћења, спровођења и финансирања.

Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke  

Земље региона које на почетку процеса израде С3 (осим Србије), имале су прилику да се детаљније упознају са спроведеним активностима у Црној Гори, те начином идентификације приоритета.
Нацртом наше Стратегије паметне специјализације, предложени приоритети су: обновљиви извори енергије и енергетска ефикасност; одржива пољопривреда и ланац вриједности хране; нови материјали и одрживе технологије; одрживи и здравствени туризам; и ИЦТ, при чему је ИЦТ хоризонталан сектор, јер даје пословну и технолошку подршку осталим приоритетним секторима. У оквиру утврђених приоритета, идентификована су фокусна подручја, визија која експлицитно одражава сваки приоритет и постављени су циљеви са конкретним индикаторима и мјерама у складу са којима ће се спроводити Стратегија.

Представници Министарства науке ће се током трајања радионице упознати са примјерима добре праксе ЕУ земаља, како у припреми, тако и имплементацији ове стратегије.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?