Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Влада Црне Горе и Министарство рада и социјалног старања стратешки раде на унапрјеђењу свеукупног положаја грађана у областима социјалне политике и политике запошљавања

Објављено: 07.11.2018. 18:45 Аутор: мрсс

Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић учествовао је у раду регионалне иницијативе министара Западног Балкана под називом „Да нико не буде заборављен у процесу европских интеграција“ која је одржана данас, 06. новембра 2018. године у Београду.

Пуришић је истакао да је побољшање социјалних прилика у државама Западног Балкана нужност, те да треба бити високо на агенди свих влада у региону. 

„Вјерујем да је у овој области потребна сарадња међу државама Западног Балкана, како би се размјењивала добра искуства, али и дефинисале заједничке иницијативе и стандарди. Државе региона би тако завриједиле више пажње и подршке од стране Европске уније да унаприједе политику запошљавања и социјалну политику уопште, те поправе перспективу уласка држава региона у ЕУ“ – казао је Пуришић. 

Он је подсјетио да је Законом о социјалној и дјечјој заштити, који је усвојен 2013. године, унапријеђена област материјалних давања, као и област услуга социјалне и дјечје заштите.

„Трансфери за социјална давања, изузев издвајања за пензије, су на нивоу од око 2% БДП-а, што је у границама препоручљивог издвајања за ове намјене. Уведен је систем квалитета, кроз процедуру лиценцирања стручних радника у области социјалне и дјечје заштите, као и лиценцирање пружалаца услуга. Проширена је листа пружалаца услуга социјалне и дјечје заштите и на установе, други облик организовања и физичко лице, уз посједовање лиценце за обављање дјелатности. Ради се о услугама подршке за живот у заједници, затим савјетодавно-терапијским услугама, те услугама смјештаја. У протеклих пет-шест година основан је значајан број установа и других пружалаца услуга које се брину о већем броју корисника социјалне и дјечије заштите. И неке невладине организације су развиле завидне капацитете у пружању одређених услуга социјалне заштите, што их је препоручило да добију више простора у овој области“ – саопштио је Пуришић.
Министар рада и социјалног старања је најавио да је у будућем периоду потребно додатно снажити капацитете за вођење успјешне социјалне политике.
„Сигуран сам да је ситуација иста или слична у свим државама региона као и да се са актуелним изазовима можемо лакше изборити кроз регионалну сарадњу и заједнички наступ према партнерима у ЕУ, како би обезбиједили већу подршку социјалним политикама и политици запошљавања“ – додао је Пуришић. 

Он се осврнуо и на најновији Извјештај Свјетске банке који показује да су земље Западног Балкана оствариле значајне напретке у области запошљавања, додавши да ниске стопе активности радне снаге, посебно међу женама и младима, велики удио дугорочне незапослености и високе неформалности и даље представљају кључне изазове региона. 

„У сарадњи са социјалним партнерима припремили смо легислативу која уређује тржиште рада, и надамо се да ће се они кључни закони усвојити до краја године. Нови прописи, прије свега нови Закон о раду ће повећати флексибилност тржишта рада, што треба да подстакне запошљавање али и обезбиједити једнаке могућности и приступ тржишту рада, праведне услове рада и социјалну заштиту и инклузију, као одговор на нарастајуће ризике неједнакости и социјалне искључености. Такође, очекујемо да ће нови Закон о раду, кроз низ нових правних института, омогућити да се успјешније носимо са неформалним радом“ – истакао је Пуришић. 

mrss

Министар је навео да је у сусрет свим овим изазовима, Влада Црне Горе још у јуну 2015. године усвојила Програм реформе политике запошљавања и социјалне политике (ЕСРП), те да од 2012. године је започето са реализацијом ИПА средстава за секторе запошљавања, социјалне политике, образовања и науке. 

„На том путу, Црна Гора је реализовала Оперативни програм развоја људских ресурса из ИПА И перспективе у вриједности од 6,5 милиона еура. Из ИПА ИИ перспективе већ је потписан Финасијски спрозум чија је вриједност три пута већа и износи 18 милиона еура. Овај Програм, такође ће покривати секторе запошљавања, социјалну политику, образовање и науку, те сектор за људска и мањинска права. Успјешно спровођење овог Програма показаће спремност Црне Горе да може да користи новац из Европског социјалног фонда“ – саопштио је Пуришић. 

Он је закључио да Влада Црне Горе, кроз стратешки приступ овим изазовима, а уз подршку међународних партнера, ради на побољшању свеукупног положаја грађана у областима социјалне и дјечје заштите и политике запошљавања.

Министри задужени за социјалну политику из Албаније, Босне и Херцеговине, Србије, БЈР Македоније, Косова и Црне Горе потписали су и „Декларацију о унапређењу социјалне политике на Западном Балкану“

Теме конференције биле су већа подршка политикама запошљавања и социјалним политикама на путу европских интеграција земаља Западног Балкана, промовисање социјалне правде и заштите, повец́ање једнакости између мушкараца и жена, подстицање солидарности између генерација и заштита права дјетета.

Министар Пуришић се састао и са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије, Зораном Ђорђевићем.

mrss

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?