Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора и НР Кина ће финансирати 14 заједничних научноистраживачких пројеката

Објављено: 09.11.2018. 00:02 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

Секретарка Министарства науке, гђа Смиљана Прелевић, и помоћник министра за науку и технологију Народне Републике Кине, г. Зханг Јиангуо, потписали су данас, у просторијама Министарства науке, Протокол са трећег засиједања Заједничке комисије за научну и технолошку сарадњу између Народне Републике Кине и Црне Горе.

Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

Прије потписивања Протокола, Мјешовита комисија за научну и технолошку сарадњу је одржала своје треће заједничко засиједање. Том приликом размијењене су информације о досадашњој билатералној научној сарадњи Црне Горе и Народне Републике Кине, која је са обје стране оцијењена као изузетно добра као и о научно-технолошким политикама, програмима и приоритетима двије земље.

Такође, на састанку је разговарано о спровођењу пројеката договорених на другом засиједењу а највише је било ријечи о избору заједничких пројеката које ће обје стране финансирати наредне двије године.

Посебан акценат током разговора је стављен и на сарадњу академске заједнице и привреде, што је свакако високо на листи приоритета у обје земље.

Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

Комисија се усагласила, након интерних евалуација спроведених у Црној Гори и НР Кини, те доспуних буџета обје земље, да су сви одобрених пројекти (14) релевантни за истраживаче из обје земље и да ће имплементација бити успјешна као до сада, те да ће мобилност истраживача допринијети чвршћем повезивању научно истраживачких заједница, чији је интерес успостављање и развијање сарадње кроз заједничке пројекте, научне и стручне студијске посјете и обуке.

Ministarstvo nauke 

Обје стране изразиле су задовољство досадашњом реализацијом билатералне научне сарадње између научника Црне Горе и НР Кине, која је од обостраног интереса, уз спремност за њено даље јачање. Стране су се сагласиле да се сљедећи конкурс за пројектне предлоге објави у 2020. години за наредни двогодишњи период.

Након званичног потписивања Протокола, истог дана, кинеска делегација имала је и сусрет са представницима “13. јула Плантаже А.Д.”, обишла вински подрум Шипчаник и стари вински подрум Љешкопоље. Том приликом разговорано је о могућим видовима сарадње. То је била прилика и да се упознају са инфраструктуром и активностима који се спроводе у овој лиценцираној научно-истраживачкој установи, у циљу будуће сарадње.

Током сјутрашњег дана кинеска делегација заједно са представницима Министарства науке, посјетиће и Институт за биологију мора у Котору гдје ће имати прилику да обиђу лабораторије за марикултуру, планктон и квалитет воде, морско рибарство и ихтиологију, хемију, биохемију и океанографију и у разговору са руководиоцима поменутих лабараторија договоре могуће модалитете сарадње.
Подсјетимо, Протокол се реализује на основу Споразума о научној и технолошкој сарадњи између Владе Црне Горе и Владе Народне Републике Кине, потписаног у Подгорици 16. маја 2011. године.

Листа одобрених пројеката:Списак пројеката.пдф

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?