Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У подгоричку Гимназију уложено 1,2 милиона еура

Објављено: 09.11.2018. 20:50 Аутор: Министарство економије
Ministarstvo ekonomijeУ реконструкцију Гимназије „Слободан Шкеровић“ уложено је 1,2 милиона еура, како би постала енергетски ефикасан објекат, саопштили су данас министарка економије Драгица Секулић и министар просвјете др Дамир Шеховић приликом обиласка ове установе. 

Радови на Гимназији су извођени претходних мјесеци, и то у оквиру пројекта са Њемачком развојном банком (КфW). У оквиру тог пројекта само у претходним мјесецима, поред Гимназије извођени су радови на још четири објекта: два ресурсна центра у Подгорици и двије мојковачке школе. Пројектом кооординира Министарство економије уз подршку Министарства просвјете.

Министарка економије Драгица Секулић казала је да је је зграда Гимназије један од симбола Подгорице и изразила је задовољство да смо овом реконструкцијом успјели да сачувамо њен аутентичан изглед. 

„У претходном периоду смо кроз пројекат са КфW банком, кроз који је реконструисана и Гимназија, реконструисали преко 20 објеката. Желим да се захвалим на стрпљењу, те на разумијевању директорице и ученика да је ово заједнички пројекат. Притом, наглашавам да ми често енергетску ефикасност приказујемо као фразу, али она у принципу значи да ученици и професори бораве у топлом простору у коме нема влаге, са одговарајућем расвјетом и уз уштеде“, казала је министарка. 


Како је саопштио министар Шеховић, у току је један од највећих инвестиционих циклуса у образовању, а подгоричка гимназија је дио тога: „Укупна вриједност образовних инвестиционих пројеката који су завршени ове године или су у току, је 30 милиона еура. У оквиру пројекта енергетске ефикасности смо, поред Гимназије, завршили радове на ресурсном центру „Подгорица“, ради се на што скоријем завршетку радова на ресурсном центру „1. јун“, а радови на двије мојковачке школе се завршавају у новембру. То радимо не зато што не знамо шта ћемо са новцем, већ управо зато што препознајемо важност образовања. Говорећи о гимназији „Слободан Шкеровић“ министар је рекао: „Ова школа је 111 година расадник знања, културе и доброг понашања, и њен рад вођен је потребом унапређења себе и друштва, те јој можемо дати епитет најпрестижније црногорске школе“. 

Директорица Зоја Бојанић – Лаловић представила је присутнима процес реконструкције и поручила: „Гимназија није само образовна установа, већ својеврсни културно-историјски споменик и мјесто окупљања. Оно што је важно јесте да она мора остати аутентична, јединствена и архитектонско здање коме се сви диве, а сада само сија новом љепотом.“

Изведени радови обухватају: замјену кровног покривача, постављање тремоизолације на тавану, санацију фасаде, замјену цијевне мреже и радијатора, замјену свјетиљки, молерај, дјелимичну замјену подова, инсталацију рачунарске мреже и остале радове.

Средства за финансирање Програма енергетске ефикасности, у оквиру којег је реконструисана и Гимназија, су обезбјеђена од стране КфW банке у укупном износу од 22,743 милиона еура. Имплементација друге фазе Програма је у току и биће завршена до краја 2020. године. Вриједност изведених и уговорених радова на објектима из фазе ИИ износи 11,3 милиона еура, од чега је 10 милиона утрошено на побољшање образовних установа. 

Кроз овај Пројекат повећавамо енергетски ефикасне капацитете и стварамо боље услове за фунционисање и рад у образовним установама.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?