Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Комисија за утврдјивање испуњености услова за обављање послова заштите и здравља на раду у посјети ЦЕДИС-у

Објављено: 12.11.2018. 15:59 Аутор: мрсс
Црногорски електродистрибутивни систем ЦЕДИС формирао је Центар за испитивања из области заштите на раду, са опремом за испитивање колективних заштитних средстава, који је почео да обавља стручне послове сходно овлашћењима.

Између осталог, у Центру се раде периодични прегледи и испитивања средстава за рад, електричних и других инсталација, те средстава и опреме личне заштите на раду. Центар је формиран након што је Министарство рада и социјалног старања дало ЦЕДИС-у овлашћење да може самостално обављати послове из тога домена. Свему овоме је претходило и одобрење од исте државне институције за израду Акта о процјени ризика, оспособљавање за безбједан рад и стручне послове заштите и здравља на раду. 

Добијањем лиценце, формирањем Центра за испитивање у области заштите на раду, обезбјеђењем стручног кадра за испитивање и набавком одговарајућих инструмената омогућено је да се послови прегледа и испитивања обављају у ЦЕДИС-у. На тај начин постављен је систем рада који обезбјеђује испитивања у прописаним роковима чиме се постиже већа сигурност, уз значајну финансијску уштеду. Дакле, од сада у сваком моменту може се испитати опрема и издати атест о томе, а све у циљу стварања здравог и сигурног радног мјеста, приликом обављања високоризичних послова. 

"У Центру се врши периодично испитивање за око 4.000 средстава за личну заштиту, чији су периоди поновног испитивања од шест до 36 мјесеци зависно од конкретног средства. Формирано је и приручно складиште средстава за личну заштиту, у оквиру Сектора за систем заштите, испитивања и стандардизацију процеса, које је, с обзиром на број средстава, прерасло у привремено складиште. Складиште омогућава да се обезбиједи минимална резерва средстава за личну заштиту потребних за замјену, ради поновног испитивања оних којима је истекао рок. Наиме, Служба за заштиту на раду прати рокове истицања средстава за личну заштиту која се налазе у електроенергетским објектима и у службама у оперативи, и даје захтјев за замјену, након чега је Центар у обавези да изврши примопредају, односно да на свим предвиђеним локацијама допреми испитана средства личне заштите, а преузме она којима истиче период важности и поново испита све до коначног дефинисања процеса и усвајања процедуре", казала је шефица Центра за испитивање Оливера Вулетић

ЦЕДИС је недавно набавио најсавременији инструмент Метрел МИ6201 Еуро Сет за испитивање радне средине микроклиме, освјетљења и буке - и тиме ће се повећати број лиценци у области заштите на раду. Наиме, тиме као и израдом Методологије за испитивање радне средине, стекли су се и услови за проширење овлаштења. Тим поводом компанију је прије пар дана посјетила Стална комисија Министарства рада и социјалног старања коју чине генерални директор Директората за рад мр Зоран Ратковић, начелница Дирекције за послове заштите и здравља на раду Данијела Шуковић, секретар Министарства рада и социјалног старања Елмедин Ровчанин, самостална савјетница ИИ у Дирекцији за послове заштите и здравља на раду Јована Бошковић и инспектор рада за област заштите и здравља на раду Златко Поповић, који је и координатор комисије. Они су прегледали званично достављене Методологију за испитивање радне средине, инструмент за испитивање радне средине и привремено складиште средстава личне заштите. "Прије добијања нове лиценце, обавезни смо доставити имена за четири стручна лица на која ће да гласи проширено овлашћење за испитивање услова радне средине. 
mrss
ЦЕДИС има девет овлашћених стручних лица, од којих ће имена четворице различите струке бити достављена комисији. Након тога очекујемо нову лиценцу за испитивање и у тој области заштите. Такође, комисија нас је упознала са измјенама и допунама Закона о заштити и здрављу на раду и нашом обавезом да са истима ускладимо подзаконска акта", издвојила је Вулетић. 

Проширивањем лиценце за испитивање услова радне средине, ЦЕДИС-у ће бити омогућено да самостално обавља и испитивање параметара радне средине у 137 објеката са 268 позиција за мјерење микроклиме и освјетљења и 57 позиција за мјерење буке. Планирано је и организовање обуке за испитивање радне средине на Институту за заштиту на раду, чиме ће се добити на квалитету испитивања и додатно обучити запослени који ће радити испитивања радне средине.  

У Центру су од дана оснивања урађени прегледи и испитивања бројних средстава личне заштите, око 2.500 изолационих рукавица, чизама, индикатора, заштитних табли и осталих средстава. Такође, урађено је испитивање средстава за рад, око 160 аутодизалица, виљушкара, машина за обраду метала и сличног преносног алата, као и испитивање електричне и громобранске инсталације у 35 пословних комплекса. Таквим начином рада, гдје су овлашћења за испитивање пренешена на ЦЕДИС, остварене су велике уштеде. "До сада је оваквим самосталним испивањем уштеђено више од 100.000 еура, јер се за те послове не ангажују екстерне овлашћене организације, које су до оснивања Центра радиле испитивања. За наредни период  очекујемо да уштеде буду много веће", нагласила је Вулетић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?