Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Унаприједити заштиту малољетних лица од дјечјих присилних бракова

Објављено: 12.11.2018. 21:53 Аутор: ПР служба

Подизање свијести о појави дјечијих присилних бракова је од виталне важности за искоријењивање овог негативног друштвеног феномена констатовано је још једном током разговора министра Мехмеда Зенке са Фаном Делијом, извршном директорицом НВО Центар за ромске иницијативе.

Госпођа Делија је иницирала разговор на тему изазова са којим се Црна Гора суочава у области заштите прије свега малољетних дјевојчица, али и дјечака, из ромске и египћанске популације од уговорених дјечијих бракова. Од 2015. године до данас, према подацима Центра за ромске иницијативе, у Црној Гори забиљежена су 62 случаја  дјечијих присилних бракова.

Она је информисала министра да је организација коју представља кроз пројекат “Иницијативом до сузбијања наметнуте судбине” који је подржан кроз програм Де фацто Девелопмент који реализује Фонд за активно грађанство – ФАКТ, а финансијски је подржан од стране делегације Европске уније у Црној Гори спроводи низ активности на превенцији и сузбијању уговорених дјечијих бракова.

С тим у вези, организација је кроз ангажовање експерта за област кривичноправних наука дошла до опсервације законодавства земаља окружења и предлога рјешења за Црну Гору. Поздрављући дугогодишњу успјешну сарадњу коју Центар за ромске иницијативе има са Министарством за људска и мањинска права, Делија је истакла значај подршке овој иницијативи од стране Министарства.

Министар Зенка захвалио је госпођи Делији и господину Славку Милићу на представљеним рјешењима истакавши да дјечији присилни бракови јесу нажалост појава у многим регијама неразвијеног свијета, често успркос државним законима, али су присутни и у Црној Гори. Проблеми које они доносе са собом су евидентирани у Црној Гори, али нису санкционисани на најбољи начин, рекао је министар.

Саговорници су се сагласили да сви релевантни актери морају да сарађују по питању социјалне инклузије ромске и египћанске популације, уколико заиста желимо да буде успјешна, те посебно у дијелу заштите малољетних лица од присилних дјечјих бракова.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?