Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар културе Александар Богдановић састао се на Цетињу са делегацијом Одбора за просвјету, науку, културу и здравље Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине

Објављено: 13.11.2018. 20:48 Аутор: МКУ
Министар културе Александар Богдановић састао се на Цетињу са делегацијом Одбора за просвјету, науку, културу и здравље Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине, која борави у званичној посјети Црној Гори.

Састанку је присуствовао и амбасадор НР Кине у Црној Гори Њ.Е. Лиу Јин.

Министар Богдановић је навео да Црна Гора и НР Кина имају јако успјешну сарадњу у области културе, те да заједнички реализују активности у оквиру Извршног програма сарадње у области културе за период 2017-2020 између Министарства културе Црне Горе и Министарства културе Народне Републике Кине и Хуангџоу декларације о културној сарадњи која је потписана 2017. године. У контексту поспјешивања будућих заједничких пројеката, наглашено је да треба подстицати директну сарадњу између институција културе двије земље, посебно у дијелу унапријеђења кадровских капацитета у области културне баштине.

Говорећи о областима у којима треба додатно оснаживати сарадњу у наредном периоду, министар Богдановић је истакао да је у Министарству културе оформљен нови Директорат који ће се бавити промоцијом креативних индустрија, као и да Министарство културе планира да у наредном периоду оснује неколико креативних хабова, те да би нам кинеско искуство у овој области било од великог значаја. На састанку је такође било ријечи о законској регулативи у области културе, с посебним акцентом на законе чије су измјене и допуне планиране и реализоване током 2018. године.

Предсједник Одбора за просвјету, науку, културу и здравље Свекинеског народног конгреса Ли Сјуејонг је истакао задовољство поводом званичне посјете Црној Гори чији је главни циљ упознавање са црногорским законодавним системом и његовим функционисањем. Сјуејонг је нагласио да кинеске и црногорске институције имају веома сличан начин рада, те да Амбасада НР Кине у Црној Гори може да буде посредник за њихову директну комуникацију. Такође је апострофирано да двије земље имају веома богату сарадњу у области културе, те да се сваке године реализују заједнички пројекти и размјене искустава између сродних сектора.

На састанку је закључено да ће у наредном периоду бити начињени додатни кораци у циљу интензивирања сарадње у области културе и размјене искустава у различитим областима.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?