Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

На скупу у Будви разговарало се о малом обалном традиционалном риболову и могућностима за развој локалне заједнице кроз повезивање са туризмом

Објављено: 14.11.2018. 13:56 Аутор: МПРР

MPRRМали обални традиционални риболов може да буде одлична развојна шанса за локалне заједнице у земаљама на Јадрану, кроз повезивање са туристичком понудом, оцијењено је данас на округлом столу који је данас одржан у Будви.

На скупу се разговарало о изазовима у тој области, активностима на очувању и унапређењу малог обалног риболова, као и моделима за боље повезивање рибарства и туризма.

Округли сто је одржан у организацији Министарства пољопривреде и руралног развоја Црне Горе, Министарства вањских послова Црне Горе и Секретаријата Јадранско-јонске иницијативе. Овај скуп је први у низу активности које ће Црна Гора организовати за вријеме једногодишњег предсједавања Јадранско - јонском иницијативом.

Тим поводом, генерални директор Директората за мултилатералне послове Мнистарства вањских послова Црне Горе, Иван Иванишевић истакао је да ће Црна Гора бити посвећена бољем повезивању земаља овог региона. Он је казао да рибарство, марикултура и њихова повезаност са туризмом имају велики потенцијал за даљи развој земаља у оквиру ове иницијативе. Он је посебно истакао важност остваривања тјешње сарадње земаља у правцу остваривања тих циљева.

Генерална директорица Директората за рибарство Министарства пољопривреде Славица Павловић говорила је о значају који мали обални риболов има у Црној Гори, наводећи да се овом виду риболова у посљедње вријеме посвећује све више пажње на нивоу Медитерана. Осврнула се и на историјски значај традиционалног риболова кроз вријеме, прије свега као начина живота и остваривања зараде заједница у обалним дјеловима земаља региона у прошлости, до тога да обални риболов представља развојну шансу, кроз боље повезивање ове гране са туризмом, кроз гастромску понуду и унапређење туристичке понуде.

На округлом столу учествовали су представници сектора рибарства, туризма, као што су представници удружења рибара Црне Горе, локалних самоуправа и јавних предузећа на Приморју, туристичких организација, привредних асоцијација, као и надлежних министарстава.  Такође, у раду скупа Осим представника Црне Горе учешће су узели и представници земаља ЈЈ регије као што су: Грчка, Италија и Хрватска.

У тематском дијелу округлог стола учесницу су имали прилику да се детаљније упознају са специфичностима малог обалног риболова на Јадрану, утицају овог вида риболова на ресурсе и упоредну анализу недостатака као и приоритета свих земаља Јадранског мора, презентованих од стране експерта из Института за биолошке ресурсе и маринске биотехнологије из Анконе. Специфичности традиционалног риболова у Црној Гори, са посебним освртом на Бококоторски залив, представили су представници Лабораторије за рибарство Института за биологију мора из Котора.

Представници Туристичке организације Котора представили су добре примјере остварене везе рибарства и туризма на подручју Боке. Такође, и остали учесници скупа размијенили су искуства и добре праксе у развоју малог обалног риболова и повезивању са туристичком понудом у својим земљама, истичући важност подизања свијести јавности, промоције хране из мора, сталне едукације и међусобне сарадње.

Скуп је био и прилика да представници рибара истакну и проблеме са којима се сусреће сектор рибарства, али и да предложе идеје за њихово превазилажење.

Као резултат окупљања на тему развоја малог обалног риболова и бољег поврзивања са туризмом, очекује се интензивирање прекограничне сарадње.

Директорат за рибарство


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?