Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црногорски студенти у студијској посјети Европској лабораторији за молекуларну биологију

Објављено: 16.11.2018. 22:01 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

Црногорски студенти докторских студија биолошких, медицинских и биотехничких наука, у периоду од 15. до 17. новембра 2018. године, бораве у студијској посјети Европској лабораторији за молекуларну биологију (ЕМБЛ) у Хајделбергу.

Посјета се реализује у сарадњи Министарства науке и Европске лабораторије за молекуларну биологију и представља саставни дио годишњег плана реализације приступања Црне Горе ЕМБЛ-у (Еуропеан Молецулар Биологy Лабораториес) и ЕМБО-у (Еуропеан Молецулар Биологy Органисатион). Сврха посјете јесте да се наши најбољи студенти – будући истраживачи из ове области, упознају са лабораторијама ове престижне организације као и могућностима за њихово даље усавршавање.

Током боравка студенти су имали прилику да се упознају са програмима које нуди ЕМБЛ и начинима како могу да користе напредне лабораторије, у циљу комплетирања својих истраживања. Представници ЕМБЛ су одржали серију презентација кроз које су објаснили процедуре конкурисања за боравак и истраживачки рад у њиховим центрима.

Студијска посјета је пружила прилику будућим истраживачима да обиђу лабораторије за које су исказали интересовање, те да се упознају са руководиоцима истраживачких група које у њима раде. Поред обилазака, одржан је и састанак са два студента докторских студија из нашег региона, гдје су, кроз директну комуникацију, добили све потребне информације од крајњих корисника ових програма.

Избор кандидата који бораве у студијској посјети ЕМБЛ-у извршила је Комисија, формирана од стране Министарства науке, на основу Јавног позива објављеног 16. октобра 2018. године а изабрани студенти су: Ивана Лалићевић, Марија Војиновић, Милена Петровић, Миљана Анђелић, Олга Јокановић и Саша Перовић.

Групу предводи проф. др Данило Мрдак са Природно-математичког факултета Универзитета Црне Горе, делегат наше земље у ЕМБЛ и ЕМБО организацијама.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?