Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Старом Бару обиљежен завршетак радова на санацији цркве Свете Катарине

Објављено: 16.11.2018. 22:28 Аутор: МКУ
Данас је у Старом Бару обиљежен завршетак радова на санацији цркве Свете Катарине, која је због својих изузетних културних вриједности законом застићена и има статус културног добра од 1957. године. На свечаности су говорили: министар културе Александар Богдановић, предсједник Општине Бар Душан Раичевић и археолог Младен Загарчанин.
MKU

Министар Богдановић је, говорећи на свечаности у Старом Бару, истакао: "У времену у којем живимо, у ком су захваљујући развоју науке и технике готово све архитектонске замисли постале оствариве, отварају се и веће могућности за реконструкцију и заштиту градитељских достигнућа из прошлих епоха. То је разлог више који нас обавезује да будућим генерацијама олакшамо бољи увид у прошлост, обнављајући и штитећи дјела некадашњих неимара и умјетника. Јер, видљива прошлост јесте основни предуслов за дијалог који се у свакој озбиљној култури мора одвијати између савремености и историје, чиме се стабилизује и чува идентитет и аутентичност те културе. На том плану, пред Црном Гором стоје посебни изазови, јер њена прошлост, обиљежена прожимањем различитих култура, јесте простор који и много развијенијим друштвима може да послужи као примјер мултикултуралности и складног суживота различитости. Једно такво свједочанство културних преплитања представља управо Стари Бар, простор који кроз своје вишевјековно постојање, оличено у јединственој архитектури, јесте репрезентативни примјера симбиозе стилова који су се смјењивали на овим просторима. Културни слојеви који се очитавају у материјалним остацима од праисторисјких времена до касног XИX вијека, специфични су управо по припадности различитим градитељским и умјетничким стиловима и концепцијама – од романичких, готичких, ренесансних, до балканско-орјенталних. Остаци фреско-живописа, фрагментарно очувани, такође, показују присуство различитих школа и утицаја на овом подручју, од грчких мајстора, до западњачких и балканско-орјенталних утицаја".

MKU     MKU

Министар је у свом обраћању додао: "Све то је утицало да Стари Бар буде изабран за репрезентативну Тентативну листу Свјетске баштине УНЕСЦО, чиме је отпочео дуготрајан и значајан процес адекватне валоризације, заштите и очувања његових изузетних вриједности. Знамо да су за несметану реализацију тих послова неопходна и значајна средства, па је тако од периода доношења првог Програма заштите 2012. године, Министарство културе било носилац посла, финансирало и суфинансирало бројне пројекате из области заштите и очувања културних добара са територије општине Бар. Један од најзначајнији свакако јесте санација цркве Свете Катарине у Старом граду, чијој реализацији данас свједочимо, а која показује да улагање у културну баштину поред елемената економске одрживости, представља и једну од основних обавеза савремених генерација. Црква Свете Катарине чија субструктура потиче из 12. или 13. вијека, карактеристична је по сублимацији стилова: зидови и српасти лукови грађени су у доба романске традиције, док преломљени сводови и лукови свједоче о утицају готике. Све наведено доприноси да она данас представља једно од најзначајнијих културних добара Старог Бара, простора који захваљујући служби заштите наставља да живи, те представља својеврсни музеј архитектуре на отвореном".

MKU

Предсједник Општине Раичевић је навео:"Стари Бар је култура раскрсница култура истока и запада. Црква Свете Катарине је један од најзначајнијих примјера сакралног градитељства на зетском приморју 14.вијека и ако њене скромне димензије немају примарну препознатљивост она својом формом и необичним положајем превазилази архитектуру свог доба и уврштава се у сам врх сличних здања унутар историје западноевропске архитектуре тог доба".

MKU

Санацију цркве Свете Катарине финансирали су Министарство културе и Центар за културу Бар.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?