Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић у Бару: Санирати Палату у Старом Бару и успоставити Креативни хаб

Објављено: 16.11.2018. 22:39 Аутор: МКУ
Министар културе Александар Богдановић састао се данас у Бару са предсједником Општине Бар Душаном Раичевићем и његовим сарадницима.

На састанку је оцијењено да са аспекта културе и њеног развоја, Бар има посебно мјесто на црногорској културној сцени, било да се говори о културном насљеђу, или о савременим аспектима културно-умјетничког стваралаштва. Како је истакао министар Богдановић, развој културе у Бару и валоризација свих његових културних потенцијала, веома важно питање за Министарство културе и Општину.

MKU

Предсједник Општине Раичевић је навео да досадашња сарадња Министарства културе и Општине Бар представља позитивно искуство, које нас обавезује на јос јаче заједничко дјеловање.

MKU

На састанку је разгобарамо о бројним програмима и пројектима који се у Општини Бар реализују уз подршку Министарства културе, како у области савременог стваралаштва, тако и у области културне баштине. Оцијењено је да је подршка Министарства од изузетног значаја за развој садржаја у културу и Бару.

Разговарано је и о наставку Интернационалног ТВ фестивала Бар, манифестације од националног значаја и једине продукције у Црној Гори која се бавила телевизијским стваралаштвом и предложени модели којима би се поново покренула његова реализација. Како су истакли саговорници, најзначајније је најприје дефинисати начин организације и управљања, односно институционализације фестивала која би обезбиједила његов континуитет и одрживост.

У контексту припремних активности на изради Номинационог досијеа за упис Старог града Бар на УНЕСЦО Листу свјетске баштине, предсједник Општине Раичевиц покренуо је питање могуцности санације појединих објеката у овој историјској цејлини, у сарадњи са Министарством културе. Како је навео министар Богдановић, током недавног сусрета са представницима ИЦОМОС већ су дефинисани кораци и договорена истраживања и снимање стања на терену након које ће њихови експерти израдити процјену ургентних интервенција, и дефинисати даље кораке. Тек након превентивних активности у сарадњи са ИЦОМОС можемо дефинисати даље кораке на номинацији Старог града Бара, навео је министар Богдановић.

Било је ријечи и о инфраструктури у области културе у Општини Бар и истакнуто да Општина Бар, у односу на све друге општине у Црној Гори, извјесно има најразвијенију инфраструктуру у овој области. Ипак, како је истакао министар Богдановић, чињеница је да дуго година није било инвестиционих улагања у одржавање, санацију и реконструкцију тих објеката, због чега у наредном периоду морамо посветити посебну пазњу овом питању. Предсједник Општине Раичевић је навео да це Општина Бар припремити пројектну документацију за санацију и реконструкцију објеката културе, првенствено Дома културе, како би заједнички и уз посредовање Министарства, обезбиједили средства за реализацију овог изузетно значајног пројекта.

Министарство културе са посебном пажњом планира реализацију пројеката који имају за циљ афирмацију креативних индустрија, истакао је министар Богдановић на са станку. Ријеч је о нашој амбицији да производ наших умјетника учинимо видљивијим и тржишно орјентисанијим, додао је министар и навео да је планирана реализација шест Креативних хабова у Црној Гори, од којих би један био смјештен у Бару, у неком од културних добара, које би за ту намјену било реконструисано, а уз то створени и услови умјетницима у Бару за рад и стварање.

Разговарано је и о даљој намјени и коришћењу утврђења Бесац, за који је Министарство културе из међународњих фондова обезбиједило средства за реконструкцију у износу од скоро милион еура. Како је истакао министар Богдановић, овај пројекат мора нам свима бити водич и потврда да средства за културу и инфраструктуру у култури не можемо тражити само у државном буџету, већ да су ту и бројни фондови и програми који нам то могу обезбиједити. Разговарано је и о даљој намјени и валоризацији твђаве, којом након реконструкције управља Центар за културу Бар.

Pokrenite
Извјава министра културе Александра Богдановића
Pokrenite
Изјава предсједника општине Бар Душана Раичевића

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?