Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана Регионална радионица о правном и институционалном оквиру за заштиту права несталих особа и њихових породица

Објављено: 16.11.2018. 16:48 Аутор: мрсс

У Сарајеву - Босна и Херцеговина дана 14. – 15. 11. 2018. године у организацији Међународног Комитета Црвеног Крста (МКЦК), одржана је Регионална радионица о правном и институционалном оквиру за заштиту права несталих особа и њихових породица.

Учеснике је поздравио г-дин Жељко Филиповић, шеф делегације МКЦК у БИХ, док је о циљевима регионалне радионице и међународном правном оквиру за заштиту права несталих особа и њихових породица, говорила г-дја Неда Дојчиновић, правни савјетник МКЦК, о МКЦК стратегији за рјешавање судбине несталих особа у региону (2018-2022), говорио је г-дин Фабиен Боурдиер, координатор МКЦК за питање несталих особа на Балкану, а о Конвенцији за заштиту свих особа од присилних нестанака ( дјелокруг конвенције, правни изазови у провођењу, улога и активности Комитета за присилне нестанке ) и МКЦК водећим принципима о несталим особама (мјере за спречавање нестанка особа и заштиту права и интереса несталих особа и њихових породица) говорила је г-дја Алеxсандра Ортиз, правни савјетник МКЦК из Женеве.

На Регионалној радионици су учествовали представници институција из Хрватске, БиХ, Косова и Црне Горе, представници Међународне комисије за нестале особе (ИЦМП) и Савјета Европе – канцеларија у БИХ. Комисију за нестала лица Владе Црне Горе представљали су Драган Ђукановић, предсједник Комисије, Ђорђије Бошњак, члан Комисије и Дарка Џабасан, секретарка Комисије.

Представници институција из Хрватске, БиХ, Косова и Црне Горе говорили су о домаћем законодавном и институционалном оквиру о заштити права несталих особа и њихових породица, признавању правног статуса нестале особе (укључујући дефиницију), проглашењу нестале особе умрлом, праву и статусу породица ( несталих цивила/војника), законодавном и институционалном оквиру за тражење несталих особа / поступање с посмртним остацима, домаћем законодавном и институционалном оквиру за спречавање присилних нестанака и правном оквиру за регионалну сарадњу између држава у региону.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?