Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Програм креирања иновативног екосистема – Друга посјета експерата Европске комисије Црној Гори

Објављено: 20.11.2018. 14:25 Аутор: Министарство науке
Експерти Европске комисије, који помажу Министарству науке у релизацији Програма успостављању иновационог екосистема укључујући подстицања стартапова, боравиће у другој посјети Црној Гори у периоду од 21. до 23 новембра ове године. Делегацију ЕК коју предводи Дариа Татај, савјетница европског комесара за науку и иновације, чине експерти: Тотти Кöннöлä, Јеан-Мицхел Далле и Домен Боле.

Циљ инструмента подршке европске комисије »Полицy Суппорт Фацилитy” је унапређење иновационог екосистема укључујући успостављање подстицајног амбијента за иновативне стартапове у нашој земљи. Високи експерти Европске комисије представиће резултате свог рада који је укључивао анализу система и бројне разговоре са кључним актерима који су обављени приликом претходне посјете, у јулу ове године. Сусрети ће бити прилика да учесници одреагују на нацрт првог извјештаја и изнесу своје ставове и коментаре, како би се извјештај до тренутка финализовања унаприједио.

Презентација нацрта документа о развоју иновационог екосистема, коју ће отворити министарка науке, др Сања Дамјановић, одржаће се 22. новембра од 09:00 – 11:30 часова у згради Ректората Универзитета Црне Горе, након чега ће услиједити бројни састанци експерата са кључним актерима из државних институција, универзитета и бизнис сектора.

Подсјећања ради, пројекат подршке Европске комисије уз учешће уважених међународних експерата је почео у јуну ове године. Формирано је национално партнерство за подстицање стартап и унапређење иновативног екосистема које се састоји од стручњака из различитих сектора укључујући представнике државних институција, универзитета, пословних удружења, фондова, малих и средњих предузећа и стартапова. Програм дефинише мјере и активности којима ће се креирати повољан амбијент за оснивање и даљи развој иновативних старт уп привредних друштава у Црној Гори, законодавне реформе, те нови финансијски инструменти за подршку иновацијама.

Након друге мисије, експерти ће припремити свеобухватну анализу и финални извјештај са препорукама и смјерницама за креирање повољног иновационог екосистема.

Припреми извјештај (“Бацкгроунд репорт”) припремљен у оквиру овог пројекта може се преузети ОВДЈЕ.

Презентацију о нацрту извјештаја можете преузети ОВДЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?