Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Државни секретар Пејановић: Црна Гора посвећена спровођењу обавеза у оквиру Берлинског процеса

Објављено: 20.11.2018. 19:45 Аутор: МУП
Црна Гора показује јасну опредијељеност да јача партнерство у области безбједности, а Управљачка група за безбједност у оквиру Берлинског процеса даће допринос очувању безбједности, не само кроз спровођење обавеза које проистичу из Берлинског процеса, већ и пронажењу адекватних одговора на потенцијалне изазове, ризике и пријетње, казао је државни секретар у МУП-у Драган Пејановић на отварању првог састанка Управљачке групе, који се данас одржава у Подгорици.

Дискусија о унапређењу модалитета у области борбе против тешког и организованог криминала, трговине људима, тероризма и насилног екстремизма која је започела на Западнобалканском самиту у Лондону у јулу ове године, настављена је кроз модел Управљачке групе за безбједност, навео је Пејановић, изражавајући увјерење да ће допринијети не само рјешавању актуелних пријетњи, већ и идентификацији будућих изазова и ризика.

У том контексту, нагласио је значај ефикасне и благовремене размјене оперативних и обавјештајних информација и подсјетио на недавно потписани Споразум о аутоматизованој размјени података између држава потписница Конвенције о полицијској сарадњи у Југоисточној Европи који има за циљ да полицијску сарадњу издигне на већи ниво. Такође је истакао да је потребно у континуитету радити на спречавању токова финансија које организоване криминалне групе користе за финансирање својих активности.

Говорећи о илегалној трговини оружјем, која и даље представља озбиљан проблем за стабилност региона, указао је на тијесну повезаност илегалне трговине оружјем са тероризмом и насилним екстремизмом и радикализацијом и изразио увјерење да ће земље Западног Балкана, интегрисаним приступом дати пуни допринос у борби против ових феномена.

Британска амбасадорка Алисон Кемп, која је заједно са државним секретаром Пејановићем отворила овај скуп, овом приликом је нагласила да Уједињено Краљевство види будућност Западног Балкана и европску безбједност као блиско повезану, и додала да препознаје да заједнички дијелимо пријетње. „Зато је важно да градимо и продубљујемо партнерства како бисмо учили једни од других и пружили подршку тамо гдје можемо, поготово у смислу обезбјеђивања ефикасног токова информација и прављења правих корака за сузбијању нелегалних финансијских токова“ , саопштила је амбасадорка Кемп.

Такође је нагласила да ове пријетње представљају ризик нашим заједничким вриједностима, имају директан утицај на сигурност и просперитет наших грађана и као такви су фундаментални дјелови процеса придруживања Европској унији.

Састанак Управљачке групе у оквиру Берлинског процеса окупља земље Западног Балкана (Црну Гору, Албанију, Босну и Херцеговину, Македонију, Косово и Србију), као и земље укључене у процес (Нјемачку, Аустрију, Италију, Уједињено Краљевство, Француску). Састанак су заједнички организовале Британска амбасада у Подгорици и Министарство унутрашњих послова Црне Горе.




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?