Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Генерални директор Кораћ учествовао на састанку мреже експерата за ватрено оружје земаља Југоисточне Европе (СЕЕФЕН)

Објављено: 21.11.2018. 16:32 Аутор: МУП
Квалитетна и ефикасна борба против свих безбједносних изазова захтијева заједничко дјеловање и правовремену размјену информација, а кроз палтформе попут мреже експерата за ватрено оружје земаља Југоисточне Европе (СЕЕФЕН), Министарство унутрашњих послова снажно потврђује опредијељеност и посвећеност регионалној сарадњи, казао је генерални директор Директората за стратешко-развојне послове, Сафет Кораћ, на састанку ове мреже одржаном у Будви.

Он је изразио увјерење да ће се кроз овај инструмент сарадње додатно допринијети остварењу циљева дефинисаних кроз Берлински процес, као и указати на Мапу пута за одрживо рјешење за сузбијање недозвољеног посједовања, злоупотребе и трговине малокалибарским и лаким оружјем и припадајућом муницијом на Западном Балкану.

Иницијативом је, како је казао Кораћ, дефинисано седам кључних циљева који би до 2024. године требало да допринесу да се регион Западног Балкана у потпуности усклади са стандардима Европске уније у дијелу идентификовања, спречавања, кривичног гоњења и контроле недозвољеног посједовања, злоупотребе и трговине ватреним оружјем, муницијом и експлозивима.

Надлежни органи, како је казао генерални директор Кораћ, предузимају низ мјера и спроводе континуиране активности у циљу сузбијања незаконите производње, набавке, посједовања, трговине и кријумчарења малог и лаког оружја и муниције, као и свих других злоупотреба. Он је у том контексту подсјетио на успјешну сарадњу МУП-а са међународним организацијама и цивилним сектором, нарочито кроз кампању „Поштуј живот, врати оружје“, у оквиру које је у претходне четири године уништено близу 5.000 комада оружја и његових дјелова и око од 50.000 комада муниције различитог калибра.

Цијенећи важност овог питања, наша држава успјешно спроводи и Стратегију за контролу и смањење малог и лаког оружја и муниције (САЛW) и акциони план за период 2013-2018, а у финалној фази је и припрема нове Стратегије за наредни петогодишњи период, казао је Кораћ.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?