Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржан почетни састанак за пројекат,,Развој и јачање капацитета Државне ревизорске институције и Ревизорског тијела"

Објављено: 21.11.2018. 18:22 Аутор: министарство финансија
ministarstvo finansija

20. новембра 2018. године, у просторијама Министарства финансија, Директората за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи, одржан је кицк-офф (почетни) састанак за пројекат “Развој и јачање капацитета Државне ревизорске институције и Ревизорског тијела”. Пројекат је финансиран из Годишњег акционог програма ИПА-е за 2014. годину за Црну Гору (ЦАП 2014) у оквиру инструмената претприступне подршке (ИПА ИИ) и трајаће 18 мјесеци односно до маја 2020. године. 

Свеобухватни циљ овог пројекта је јачање капацитета Ревизорског тијела и Државне ревизорске институције Црне Горе.

Активности ц́е бити подијељене на двије различите компоненте.

Компонента 1 ц́е се фокусирати на подршку Ревизорском тијелу (РТ), а посебно на развој стратешког плана РТ и акционог плана за његову имплементацију, унапрјеђење приручника за ревизију за различите врсте ревизија у складу са међународним стандардима и најбољим праксама ЕУ, процјену потреба за обукама, развој и имплементацију програма обуке за ревизоре, обуке на послу, увођење методологије за осигурање квалитета и побољшање институционалних капацитета у циљу ефикаснијег ИТ управљања.

Компонента 2 ц́е се фокусирати на подршку Државној ревизорској институцији Црне Горе (ДРИ), посебно на унапрјеђење институционалних капацитета ДРИ, стандардизацију процеса ревизије за финансијску, регулаторну и ревизију учинка, у складу са међународним рачуноводственим стандардима, организовање и пружање обука за ДРИ и побољшање институционалних капацитета у циљу ефикаснијег ИТ управљања.

Уговор за реализацију пројекта потписан је са фирмом ГФА Цонсултинг Гроуп ГмбХ из Њемачке, у конзорцијуму са ТИМ4ПИН Цонсултанцy Лтд, Државном канцеларијом за ревизију Пољске и Државном канцеларијом за ревизију Републике Хрватске. Укупна вриједност уговора је 648.500,00 ЕУР, од чега финансирање ЕУ чини 90% а национално кофинансирање 10%. Пројекат ће бити имплементиран путем индиректног управљања средствима ЕУ у Црној Гори, гдје је Директорат за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи Министарства финансија, уговорно тијело. 

Почетном (кицк-офф) састанку су присуствовали представници Министарства финансија, Државне ревизорске институције Црне Горе, Ревизорског тијела, као и представници Делегације ЕУ у Црној Гори. Менаџер пројекта, као и кључни експерт који ће радити на спровођењу овог пројекта су имали прилику да представе пројектне активности. Такође, на састанку је разматран оквирни радни план за сљедећи период. 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?