Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Црногорске институције почињу иновирање Националне процјене ризика од прања новца и финансирања тероризма

Објављено: 22.11.2018. 22:00 Аутор: Министарство финансија
Црногорске институције су кроз дводневну радионицу, почеле ажурирање Националне процјене ризика од прања новца и финансирања тероризма (НПР), чиме ће бити ојачан и унапријеђен цјелокупни државни систем борбе против тих појава.

Министар финансија, Дарко Радуновић, казао је да Национална процјена ризика добија на значају, јер се као крајњи корисници пројекта појављују не само сви органи који су укључени у борбу против корупције и организованог криминала већ, како је додао, и приватни сектор и друштво у цјелини.

„Стога су овдје данас присутни и једни и други, преко својих делегираних представника. У том смислу је неопходно успоставити и унаприједити чврсте везе између свих органа у систему државе, истовремено радећи на јачању јавно-приватног партнерства“, казао је Радуновић.

Од пројекта за борбу против економског криминала у Црној Гори, у оквиру ког је радионица и организована, се, како је рекао, очекује да допринесе заштити демократије, владавини права, сигурности грађана и економије, укупној стабилности националног система, кроз превенцију и спрјечавање прања новца, и финансирања тероризма.

Директор Управе за спрјечавање прања новца и финансирање тероризма, Веско Лекић, сматра да спровођење овог пројекта представља битан искорак за унапређење система борбе против прања новца и финансирања тероризма.
„Црна Гора ће од квалитетно урађене, друге по реду, Националне процјене ризика имати дугорочну корист. Тиме ћемо добити чврст и јак темељ на основу којег ћемо ојачати и унаприједити цјелокупни државни систем борбе против прања новца и финансирања тероризма“, рекао је Лекић.

Он је истакао да од делегираних представника присутних органа и институција очекује да свој дио обавезе изнесу у пуном капацитету расположивих знања и могућности.
„У супротном, од руководства институције која је у питању, биће званично затражена замјена иницијално именованих представника, што намеће сам значај овог пројекта са аспекта накнадне међународне евалуације државе која ју спроводи“, рекао је Лекић.

Шеф сектора за сарадњу у Делегацији Европске уније у Црној Гори, Херман Спитз, истакао је да корупција, прање новца и фианансирање тероризма подривају владавину права, повјерење јавности у демократске институције и одржив економски развој.
„Због тога, борба против ових опасности јесте приоритет за ЕУ и за Црну Гору. ЕУ снажно реагује на пријетње и опасности од прања новца и фианансирања тероризма. Посебно је то урадила усвајањем Четврте и Пете директиве о борби против прања новца и финансирања тероризма 2015. и 2018. године“, навео је Спитз.

Спитз је рекао да ће ЕУ усвојити своју листу земаља са високим ризиком које демонстрирају стратешке недостатке у својим режимима у дијелу спречавања прања новца и борбе против финансирања тероризма.
"Једном стављена на ову листу, земља би се суочила са смањењем дипломатске подршке и већим трошковима у финансијским трансакцијама. То ће утицати на токове прекограничног капитала, посебно у трговинском сектору ", рекао је Спитз.
Он је рекао и да присуство 90 представника 37 институција и приватног сектора свједочи о значају овог догађаја и указује на намјеру локалних заинтересованих страна да појачају борбу против прања новца и финансирања тероризма.
"Сви ми треба да се придружимо напорима за рјешавање ризика идентификованих у овом процесу и да покажемо да Црна Гора има ефикасну структуру за превенцију и сузбијање прања новца и финансирања тероризма", рекао је Шпиц.

Шефица Програмске канцеларије Савјета Европе у Подгорици, Ангела Лонго, рекла је да борба против привредног криминала води бољој безбједности грађана и заштити финансијских интереса Црне Горе.
„Мора се радити редовна оцјена усклађености са међународним стандардима. Ми желимо да вам помогнемо да урадите Националну анализу ризика и стало нам је да схватите методологију и начин распореда ресурса на прави начин“, истакла је Лонго.

Представница Одсјека за борбу против економског криминала и сарадњу Савјета Европе,  Јелена Јолић, казала је да је Црна Гора доста учинила да ревидира своје законе, да уведе разне методологије и процесе како би побољшала борбу против прања новца и финансирања тероризма.
„Али начин на који ћете ви искористити механизме, зависи од тога гдје видите да су ваши ризици и највеће рањивости“, појаснила је Јолић.

Радионица “Национална процјена ризика од прања новца и финансирања тероризма“, организована је у оквиру пројекта за борбу против економског криминала у Црној Гори, у оквиру програма “Хоризонтал Фацилитy” за Западни Балкан и Турску, који финансирају Европска унија и Савјет Европе, а спроводи Савјет Европе.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?