Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Унапређење система стратешког планирања кључно за ефикаснију интеграцију Црне Горе у ЕУ

Објављено: 23.11.2018. 22:16 Аутор: КЕИ
„Јачање система планирања и координације јавних политика, паралелно, и у складу са потребама приступних преговора, повећава дјелотворност и успјешност јавне управе и убрзава приступање Црне Горе ЕУ“, поручила је генерална секретарка Владе Наташа Пешић на Конференцији: Важност процеса планирања политика заснованог на резултатима за бржу интеграцију у ЕУ и одговарајућа улога Генералног секретаријата Владе, која је одржана 22 – 23. новембра у Петровцу.

Она је поручила да зрелија фаза у преговорима с ЕУ, која подразумијева да се у дијелу политичких критеријума и добре управе, на посвећен и структуриран начин размишља о унапређењу система планирања политика, захтијева да посебну пажњу посветимо квалитету стратешких докумената и унапређењу одговарајућег правног оквира с припадајућим принципима развоја и планирања политика.

„Користи од таквог система иду нам у прилог вишеструко јер истовремено показују да градимо слику државе која има јасну перспективу напретка, која посједује кредибилитет будуће чланице Европске уније и која креира јавне политике у складу са интересима грађана“, рекла је Пешић.

Истакла је да је, поред важности усклађивања националних политика са заједничким политикима Уније, подједнако важно и фокусирање политике Црне Горе на приоритетне области које ће допринијети даљем развоју наше земље. „То постижемо управо кроз добру координацију и ефикасан систем вишегодишњег планирања, у којем су циљеви које желимо постићи добро увезани са финансијским могућностима за њихово остварење“.

KEI

Стална представница УНДП у Црној Гори Фиона Меклуни, истакла је важност улагања заједничких напора са партнерима из Владе у циљу формулисања и спровођења стратегија, политика и процеса на начин да се заједнички осигура да утицај на развој обухвати читав систем. Поручила је да УНДП сматра Генерални секретаријат Владе Црне Горе кључним партнером у области координације политика и стратешког планирања.

На конференцији су учествовали чланови Комисије за праћење спровођења Средњорочног програма рада Владе и чланови Мреже државних службеника за стратешко планирање, те представници институција из земаља чланица ЕУ и Европске комисије који су ангажовани у области планирања и координације политика. Своја искуства из ове области представили су амбасадорка Велике Британије у Црној Гори Алисон Кемп, бивши генерални секретар Владе Летоније Мартинс Кривинш, секретарка за стратегије и имплементацију у канцеларији премијера Малте Џојс Димех, и представница Европске комисије Ритва Хакинен.

Истакнуто је да су у Црној Гори, у овој области, у пракси остварени значајни резултати, како у дијелу унапређења међуресорске сарадње, тако и у погледу јачања свијести о важности унапређења система планирања политика.

Доношењем и спровођењем Средњорочног програма рада Владе 2018-2020, на координисан начин и уз учешће свих ресора, утврђени су приоритети за наредни трогодишњи период, уз увођење мјерљивих индикатора успјеха, што је омогућило квалитетнији и одговорнији рад у правцу постизања видљивих резултата у спровођењу стратешких циљева утврђених на националном нивоу, док је Програмом економских реформи 2018 – 2020, формиран оквир за ефикасно, усклађено, транспарентно и одговорно планирање политика.

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?