Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Радимо заједно да бисмо спријечили насиље!

Објављено: 25.11.2018. 16:35 Аутор: ПР служба

Кампања „16 дана активизма против насиља над женама“  почела је  25. новембра  Међународним даном борбе против насиља над женама и трајаће до 10. децембра, Међународног дана људских права. Кампања која симболизује одлучност, борбу за бољу и праведнији положај жена и дјевојчица које су биле или јесу жртве насиља.

 

Родно засновано насиље је насиље према жени зато диспропорцијално погађа прије свега жене, али је и шири проблем јер  утиче на чланове/ице породице и цијелу заједницу.

 

Црна Гора је ратификацијом Конвенције Савјета Европе о спрјечавању и борби против насиља над женама и насиља у породици обавезала на превенцију и заштиту жена од свих облика насиља.

 

Кампања је позив свима да се укључе у рјешавање проблема насиља над женама и позову грађане/ке да пријаве насиље ако су у сазнању да неко трпи исто. Министарство за људска и мањинска права као један од водећих институционалних механизама за унапређење родне равноправности активно заговара укључивање међуинституционалну сарадњу у циљу елиминисања родно заснованог насиља.

 

Овај позив још један је од начина да наше друштво учинимо нетолерантним на насиље, те да се утиче на свијест јавности да се пријављују случајеви насиља како би се дјелотворније утицало на примјену законских прописа који регулишу заститу од насиља.

 

Кампања “16 дана” обухвата четири важна међународна датума која повезују жене, насиље и људска права:

25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама

1. децембар– Свјетски дан борбе против АИДС-а

3. децембар – Међународни дан особа са инвалидитетом

6. децембар – Годишњица Монтреалског масакра

10. децембар – Међународни дан људских права

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?