Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић: „Влада посвећено приступа рјешавању егзистенцијалних питања запослених у култури“

Објављено: 26.11.2018. 20:23 Аутор: МКУ

Данас је у Министарству културе презентовано идејно рјешење првог стамбеног објекта за запослене у културе, који це бити саградјен на Цетињу. Тим поводом говорили су министар културе Александар Богдановић и предсједник Синдиката културе Жељко Калезић.

У свом обраћању министа Богдановић је истакао:„Дозволите ми да изразим задовољство поводом данашње презентације идејног рјешења првог објекта који ће бити саграђен у циљу рјешавања стамбених питања запослених у области културе. Ово је само једна од многих, важних активности која је реализована током претходне двије године рада актуелног сазива Владе, а која недвосмислено показује одговоран и посвећен однос Владе Црне Горе према запосленима у овој области дјеловања.

Министарство културе и Синдикат културе Црне Горе потписали су Грански колективни уговор, којим су постављени темељи за рјешавање проблема запослених у култури. Тако је, новим уговором јасно исказан већи степен разумијевања за све специфичности које носи професија културног дјелатника“.

„Захваљујући досљедној примјени овог Споразума, данас смо у прилици да представимо идејно рјешење првог стамбеног објекта за запослене у култури, који се налази у захвату ДУП-а Груда Доње Поље у црногорској Пријестоници. Ријеч је о објекту који ће имати 5.000 квадратних метара бруто грађевинске површине, и у коме ће стамбено питање ријешити 60 породица запослених у области културе.

Свакако, поред овога, са Синдикатом предано радимо и на обезбјеђивању додатних локација у Главном граду и другим градовима, како би обезбједили континуитет ових важних активности. С тога, вјерујем да ово представља само први, али снажан искорак у правцу рјешавања овог важног социјалног питања“, навео је министар Богдановић.

Министар Богдановић је додао: „Имајући у виду наведено, можемо закључити да је Влада Црне Горе, поред значајних улагања у развој културе у протекле двије године, са једнаком пажњом била посвећена и побољшању статуса и рјешавању егзистенцијалних питања запослених у овој важној области“.

Предсједник Синдиката културе Жељко Калезић је рекао: „Огроман допринос у овој активности имали смо када је господин градоначелник са својим тимом уступио плац. Многе велике ствари су се покретале са Цетиња. Синдикат културе је предано радио ових година да дођемо до ове позиције, да се крене у стамбену изградњу. Ово је један изузетно квалитетан пројекат."

На основу Гранског колективног уговора за област културе, у септембру 2017. године потписан је Споразум којим је Влада Црне Горе опредијелила 700.000 еура, за потребе рјешавања стамбених питања запослених у области културе. Такође, током 2017. године, заједничким дјеловањем Владе, Синдиката и Пријестонице Цетиње, обезбјеђена је урбанистичка парцела за градњу првог објекта у коме ће своје стамбено питање ријешити дио запослених у култури.

Pokrenite
Фото галерија
Pokrenite
Обраћање предсједника Синдиката културе Жељка Калезића

Pokrenite
Обраћање министра културе Александра Богдановића
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?