Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић на Деветом засиједању „Женског парламанта“: Насиље у породици приоритет у агенди Министарства унутрашњих послова

Објављено: 26.11.2018. 22:29 Аутор: Скупштина Црне Горе; МУП
Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић учествовао је данас на Деветом засиједању „Женског парламанта“ и овом приликом одговарао на питања учесница. Присуство данашњем сазиву министар је искористио да представи активности Министарства унутрашњих послова и Управе полиције на плану превенције насиља у породици и насиља над женама, као и мјере и радње које надлежни на том плану предузимају у циљу евидентирања и процесуирања починилаца ових кривичних дјела.

Одговарајући на постављено питање, министар Нухоџић је саопштио да Министарство унутрашњих послова – Управа полиције региструје и води евиденцију о случајевима насиља у породици и насиља над женама, те да се у циљу повећања ефикасности и адекватног евидентирања ових догађаја у сарадњи са Министарством рада и социјалног старања интензивно ради на развијању информатичке платформе за размјену података. Подаци који ће се размјењивати између Управе полиције и центара за социјални рад, а ова активност усклађена је са Истанбулском конвенцијом и на свеобухватан начин пружиће слику о присутности ове појаве и принципима на којима се борба против ове врсте насиља заснива, казао је министар.

Данашње засиједање „Женског паламента“ било је прилика и да министар Нухоџић представи податке о броју регистрованих кривичних дјела у 2017. и 2018. години, а који се односе на област насиља у породици. Тако је, како је казао министар, у 2017. години регистровано 200 кривичних дјела из члана 220 Кривичног законика - насиље у породици или у породичној заједници и осам кривичних дјела која се доводе у везу са насиљем у породици, а у истом периоду извршено је 1.392 прекршаја из Закона о заштити од насиља у породици. Такође, како је министар саопштио, за првих девет мјесеци ове године, извршено је 193 кривичних дјела из члана 220 КЗ и двадесет кривичних дјела која се доводе у везу са насиљем у породици, а у истом периоду извршено је 1.270 прекршаја из Закона о заштити од насиља у породици.

С тим у вези министар је казао да расположиви подаци и статистика из године у годину показују већи број пријава насиља у породици, што не указује на пораст насиља, већ је резултат другачије перцепције како жртава, тако и околине у односу на повјерење у рад институција. Ови подаци, како је истакао министар, управо указују на позитивне кораке које је између осталих предузело и Министарство унутрашњих послова на оснаживању жртава и цјелокупног друштва да насиље треба пријавити, а да ће насилници бити процесуирани.

Овом приликом министар је подсјетио да је Министарство предузело низ активности у циљу побољшања стања у овој области, међу којима је у првом реду формирање мултиресорског Оперативног тима за борбу против насиља у породици и насиља над женама, а којег чине представници како надлежних институција, тако и релевантних невладиних организација.

Министар је појаснио да су резултати већ видљиви и да је од фебруара мјесеца, када је Тим формиран, иницирано више мјера које су допринијеле општем побољшању постојећег стања, међу којима су увођење инструкције за изрицања Наредбе за удаљење из стана и других просторија за становање, а кроз сагледавање недостатака у раду надлежних, Тим је наложио и свеобухватну и обавезну процјену безбједносног ризика за жртве, од којег исхода ће зависити даљи кораци у поступању.

Руковођени добром праксом успостављеног модела „конференција случаја”, коју су до формирања Тима, спроводили представници НВО, Савјета за грађанску контролу полиције и ЦБ Подгорица, наведени модел је успостављен на националном нивоу, истакао је министар и додао да је Оперативни тим разматрао више од петнаест конкретних, врло сложених и захтјевних случајева, у вези са којима су надлежним институцијама дата упутства и инструисан њихов даљи рад на предметима.

Такође, Министарство унутрашњих послова је, заједно са осталим владиним и невладиним институцијама потписало нови Протокол о поступању, превенцији и заштити од насиља у породици, у којем је као изузетно важно и дјелотворно тијело у систему заштите од насиља, препознат и Оперативни тим, и то као инстанца којој се могу обратити чак и мултидисциплинарни тимови, уколико нијесу у могућности да одређени случај успјешно ријеше.

Такође, МУП је недавно потписао и Меморандум о сарадњи са Удружењем „Родитељи“, како би се истакла улога родитеља и одговорност и отвореност полиције на плану превенције насиља у породици и насилничког понашања међу младима, казао је министар и додао да Управа полиције већ спроводи низ активности усмјерених на едукацију дјеце школског узраста на тему вршњачког и других облика насиља.

На данашњем засиједању било је ријечи и о активностима које Министарство и Управа полиције спроводе на плану едукације и оспособљавања кадрова, у циљу обезбјеђивања што професионалнијег одговора полицијских службеника на облике породичног насиља. На овај начин, кроз проактивне и мултидициплинарне активности, Министарство унутрашњих послова настоји да креира друштвени амбијент са нултом толеранцијом на насиље.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?